Tijdens de Landelijke Opschoondag afgelopen zaterdag gingen bedrijven, gemeenten, scholen en vrijwilligers aan de slag met zwerfafval. Voor Peter Siegel is het iedere dag opschoondag. Gewapend met prikker en zak gaat hij bijna dagelijks in het Westerpark zwerfvuil te lijf. Verslaggever Sigi Foppen hielp een middagje mee.
In het Westerpark wordt de rommel na festivals en evenementen wel opgeruimd door professionele schoonmaakploegen, maar dat wil niet zeggen dat alles spiksplinterschoon achterblijft. Wat blijft liggen wordt opgeruimd door mensen als Peter Siegel: initiatiefnemer van een Facebook-groep voor Westerparkbewoners en actief bij stichting Klean. Hij geeft ook les op scholen over zwerfafval.
Dat Peter een betrokken buurtbewoner is, valt meteen op. Ik ben meteen welkom als ik bel voor een afspraak. Hij woont tegenover het Westerpark. Voor zijn huis staat een knalgroene prullenbak voor de deur, vastgemaakt aan een regenpijp.
Als ik ga zitten vertelt hij mij over deze prullenbak. ‘’De bak komt van Citybins, een organisatie tegen zwerfafval. Ik heb die bak daar zelf neergezet, en leeg hem ook zelf als hij vol is. Andere prullenbakken vallen toch minder op, deze is niet te missen.’’ Extra afvalbakken lijken zeker nodig, vooral in West. Vorig jaar regende het klachten over afvalzakken op straat en stank. Ook raakte een aantal afvalcontainers overbelast, terwijl andere containers nagenoeg leeg bleven.
Afval in een prullenbak gooien is een ding, bewustwording van het probleem het tweede. Peter geeft op scholen gastlessen over zwerfafval, om kinderen van jongs af aan iets bij te brengen over milieuproblemen. Hij zegt dat dit bijna altijd lukt, maar later toch afzwakt ‘’Kinderen houden zich na mijn les meer bezig met het afvalprobleem, dat duurt denk ik tot hun twaalfde. Vervolgens worden andere dingen in hun leven belangrijker. Pas als je weer gesetteld bent en dingen ‘voor elkaar hebt’ nemen mensen weer tijd voor het afvalprobleem.’’
Volgens Peter moet ook het stigma rond degenen die afval rapen veranderen. ‘’Voorbijgangers denken dat je een taakstraf hebt of vinden je vies.’’ Daarbij gebruikt hij (als onderdeel van stichting Klean) de term zwerfie: een selfie gemaakt terwijl je zwerfafval opruimt, geplaatst op social media. Zo probeert hij het oprapen van rotzooi normaal te maken en tegelijkertijd leuk. Op Twitter staan inmiddels al 15.000 berichten onder de hashtag.
We gaan zelf de straat op. Peter heeft namelijk al van tevoren beloofd dat wij afval zouden prikken. De knijpers en vuilniszak worden uit de kelder gehaald, vervolgens maken wij onze weg naar het Westerpark. Hier heeft afgelopen week de kermis gestaan en die liet veel rotzooi achter. ‘’Ondanks de goede afvalvoorzieningen blijven er toch nog dingen liggen, en daarvoor komen ik en andere buurtbewoners in actie.’’
Overal liggen nog stukjes confetti en lege lachgaspatronen. Een voor een pikken wij ze op. In het begin voelt het nog ongemakkelijk: mensen die langsfietsen kijken ons aan. Maar na het einde voel ik mij beter en zelfs een beetje trots, ik heb tenslotte ook mee geholpen West weer een stukje schoner te maken.