Indonesisch eten is de traditionele rijsttafel voorbij. Een beetje wereldburger eet Indo Food met een twist.
Dimas Sastrohardjo – Nederlandse moeder, Indonesische vader – woont al heel zijn leven in West. Op dit moment woont hij in Geuzenveld, op kruipafstand van de toko der toko’s: Toko Makassar in de Sam van Houtenstraat. Na zijn koksopleiding werkte hij in Franse restaurants als Le Garage en Vinkeles en Pointé op Bali. Pas de laatste jaren richt hij zich op de Indonesische cuisine. “Indonesisch eten is voor mij feel-good food. Het betekent voor mij thuis.”
So far so good, maar driemaal raden wat hij toen deed. Meneer begon vorig jaar een zaak in Oost, in de Javastraat: Toko Dimas. Als Westerling had hij dat natuurlijk gewoon in onze buurt moeten doen. Tramlijn 13 naar Geuzenveld werd niet voor niets vroeger de trassi-express genoemd. Immers: veel Indische Nederlanders die na de onafhankelijkheid van Indonesië naar Nederland gingen, kwamen er terecht. Zij kookten het eten dat zij gewend waren, met ingrediënten als sereh (citroengras), Javaanse palmsuiker en trassi (gefermenteerde garnalenpasta).
In Oost wil Dimas laten zien dat Indonesisch eten meer is dan de traditionele rijsttafel. Hij vertelde me dat toen ik hem interviewde voor het magazine Moesson. “Jongeren zijn altijd op zoek naar iets nieuws. Voor hen heb ik de Indonesische keuken een nieuw jasje gegeven.” Zo serveert Dimas klassiekers als nasi ramesen soto ayam, maar ook verrassend Indo Street Food als taco’s met rendang, een rendangburger en een kapsalon emping, een optelsom van zoete aardappelfriet, langzaam gegaard varkensvlees, spitskool, kaas en emping (notenchips). Mocht het water je in al in de mond lopen, fiets dan naar Toko Dimas in Oost of blijf in West en ga naar een van deze zaken.
Benji’s Toko (Baarsjesweg, De Baarsjes) en Benji’s Bro (Maassluistraat, Nieuw-West)
De Benji-keten – in Oost zit ook een filiaal – heeft Bali als inspiratiebron. Dat blijkt uit het interieur en de menukaart, die wemelt van de bowls, buns en fusion-gerechten. De Bali Fries zijn er niet aan te slepen: friet met rendang, seroendeng, gebakken ui en chilipeper. Gestoomde broodjes zijn er ook, zoals de Babi Bao met geroosterd buikspek, ketjap en hoisinsaus.
https://www.dewestkrant.nl/selamat-makan-bij-benjis-in-de-baarsjes/
https://www.dewestkrant.nl/zin-in-ontbijt-op-naar-slotervaart/
Branie, Ten Katestraat(Oud-West)
Spannende cocktailbar waar gerechten met Aziatische invloeden uit de keuken rollen. Dat de twee eigenaren wortels hebben in Indonesië merk je aan de Pandancotta, een romige pudding met pandan, kokosnootbloesem en jackfruit, ofwel ‘nangka’. Ook kun je het proeven in de Java Mule, een cocktail met Batavia Arrack (een Javaanse rum), spekkoeklikeur, limoen en gember.
https://www.dewestkrant.nl/bij-branie-is-alles-om-op-te-eten/
Gary Loen, Moermanskade (Westerpark)
Drijvend restaurant in Houthaven waar culinair genie Gary Loen jongleert met Franse en Indonesische smaken. Zijn inspanningen leiden tot excellente combinaties als confit de canard, bumbu rujak& fruit en bloemkool tempura, bumbu atjar& Kesbeke zuur. Zijn met rendang gevulde brioche is de beste uitvinding sinds chocola.
https://www.dewestkrant.nl/in-het-drijvende-restaurant-van-master-chef-gary-loen-in-houthaven-is-genialiteit-troef/
P.S. Nog eentje dan: Vrouw met de Baard zit in het centrum (Buiten Brouwersstraat), maar de zaak is ontstaan in onze Kitchen Republic, een werkruimte voor food-start-ups. Mas van Putten en Carl Lemette mixen in hun soulfood Indische en Molukse invloeden met smaken uit de hele wereld. Lees maar.