Wolf is het nieuwe hipsterbakkertje om de hoek

Bakkerij Wolf op de Rozengracht. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

De eerste zaak van Bakkerij Wolf in de Wolvenstraat groeide uit tot een hotspot voor toeristen en fashionable locals. Onlangs begonnen de ondernemers een tweede zaak dichter bij West. “De amandelcroissants hebben een dijk van een reputatie.”  

Tien jaar kon je bij Urban Cacao op de Rozengracht bonbons, repen en chocoladecakes hamsteren. De winkel ging echter op 1 maart dicht en de chocolatiers werken voortaan vanuit Brabant. In mei trok er een nieuwe huurder in de grote, hoge ruimte op nummer 200: Bakkerij Wolf. De bakkerij is al enkele weken open, maar dit weekend kwam een groot deel van het meubliair erin. De koffiemachines en statafels komen binnenkort, zodat je staand je buit kunt verorberen.

Amandelcroissants

Bakkerij Wolf is niet nieuw in de stad. Wolf opende in 2021 een bakkerij en café in de Wolvenstraat. Deze minimalistisch ingerichte zaak, inclusief houtoven, is in korte tijd uitgegroeid tot een hotspot voor toeristen en fashionable locals. Ze eten een omelet op zuurdesembrood met skyr (IJslandse ‘yoghurt’ ), feta en chilicrisp of een rode currysoep. Voor toe is er broodpudding van croissants met ijs. In de winkel vliegen zuurdesembroden over de toonbank en zijn de amandelcroissants, die een dijk van een reputatie hebben, niet aan te slepen.

Brood met za’atar
Wolf nummer 2 zet vooral in op ‘to go’. In het achterste gedeelte wordt gebakken, voorin zijn broden (venkel, olijf-rozemarijn, za’atar) en zoetigheden te koop: banana bread met een mokka-kleurige crème, wortelcake. Ik val voor het bolle pecan cookie (3 euro) met deeg dat vanbinnen iets zachter blijkt te zijn. Dit koekje blijkt een bestseller te zijn. Op Instagram had ik andere verleidelijke creaties voorbij zien komen: lemon cake, chocolate chip cookies en de onvermijdelijke cruffins met ingrediënten uit het seizoen.

Cruffins
Sinds zuurdesembakkers uit West – Ulmus, Fort Negen – deze croissants in de vorm van muffins op de kaart hebben gezet, zijn ze niet meer weg te denken uit de vitrines van hippe bakkers. Ik vermoed dat ze ook van de partij zullen zijn bij de nieuwste bakkerij van Bos en Lommer: Farine. Hopelijk gaat die snel open, dan kan ik het checken.

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant