Woede en onbegrip bij ondernemers De Clercqstraat over nieuwe werkzaamheden: ‘Dit is zo geen winkelstraat meer’

Eetcafé Dorus met een splinternieuwe stoep. Maar er komen opnieuw werkzaamheden aan de brug even verderop. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Ze dachten op adem te kunnen komen na maandenlange werkzaamheden aan de straat. Maar de ondernemers van De Clercqstraat krijgen opnieuw te maken met opbrekingen. De brug over de Da Costagracht wordt begin volgend jaar vernieuwd en dat duurt ruim een jaar. “Dit wordt weer een barre periode.”

De tram rijdt weer en de straat is een brede fietsstraat rijker. “Er is nu vooral fietsverkeer en dat is gunstig voor ons”, zegt Tijn van den Bruele van eetcafé Dorus. “Wij moeten het van voorbijgangers hebben die hier dagelijks hun koffie komen halen.” 

Door het project De Oranje Loper, een herinrichting van straten en bruggen tussen het Centraal Station en het Mercatorplein, is de De Clercqstraat mooier geworden, zeggen ondernemers. Maar dat is dan ook het enige positieve dat ze te zeggen hebben.

Die werkzaamheden stapelen zich behoorlijk op, volgens Jan Disseldorp van de ondernemersvereniging De Clercqstraat en bedrijfsleider van avondwinkel Sterk. “De gemeente sprak in een briefje over ‘een paar afrondende werkzaamheden’. Laat ik netjes zijn en het geen chaos noemen, maar er wordt duidelijk nog druk gewerkt.” Door de opbrekingen, die nog tot juni duren, komen er nog maar weinig voorbijgangers in het stukje straat tussen de Nassaukade en de Bilderdijkstraat.

Dat merken ook Astrid en Martin Visbeek van fietsenwinkel Alles en Meer. “Er rijdt niks, er loopt niks, er is geen reuring. Dit is zo geen winkelstraat meer”, zegt Astrid. Het echtpaar heeft vaste klanten, maar voor de verkoop van kleding moeten ze het van toeristen hebben. “Die zien hier in de straat een zooitje en gaan dan de Bilderdijkstraat in.”

Uitputtend
De ondernemers kunnen wel wat voorbijgangers gebruiken. Voor kapper Walid Graidia was het afgelopen half jaar een ‘ramp’. “Mensen met een rollator of kinderwagen konden hier niet komen.” Ook eetcafé Dorus, dat nog maar vijf maanden open was toen de werkzaamheden begonnen, was ‘nul bereikbaar’. “Voorheen kwamen hier zesduizend fietsers per dag voorbij. Toen werden de hekken geplaatst en kwam er niemand meer. Dat voel je wel.”

“De afgelopen zes maanden waren uitputtend”, vertelt Van den Bruele. “Ook door de slechte communicatie van de gemeente. Ik wist niet op welke dagen er gewerkt zou worden en als je personeel er eenmaal is, mag je ze niet naar huis sturen. Het is mentaal heel zwaar als je hele dagen geen omzet hebt en je je personeel en jezelf niet kunt betalen.”

Even rustig ademhalen
Nu komt daar het herstel van de brug over de Da Costagracht bij. “De gemeente vroeg ons of we die nu meteen wilden, of liever over vijf jaar”, zegt Disseldorp. Daar waren de ondernemers het gauw over eens. “Alsjeblieft over vijf jaar, dan hebben we wat vet op de botten”, zegt Van den Bruele. Ook Graidia wilde liever ‘even rustig ademhalen’. De gemeente besloot anders en heeft de werkzaamheden begin volgend jaar gepland. “We hadden geen keuze. We kunnen niet langer wachten, vanwege de slechte staat waarin de brug verkeert”, zegt een woordvoerder.

Als extra argument noemt de gemeente dat de werkzaamheden samenvallen met die van de Rozengracht. “Verder uitstel zou betekenen dat het ov nog langer te maken krijgt met omleidingen.” Voor het herstel van de brug is vijftien maanden uitgetrokken, al die tijd rijdt er geen tram. Er komt een noodbrug en ondernemers blijven ‘gewoon bereikbaar’.

Zorgen over de toekomst
“Je weet nu al dat dit langer gaat duren. Het had gewoon in één keer gemoeten. De straat is net nieuw en straks ligt de boel er weer een jaar uit”, zegt fietsenmaker Martin. Het stel maakt zich zorgen over hun toekomst. “We zitten hier nu dertig jaar en de camper waarvoor we ooit begonnen wordt een steeds kleiner busje. Ik weet niet of ik over vijf jaar wel met pensioen kan.”

Brug 108 over de Da Costagracht zorgt al zeven jaar voor hoofdpijn. Al twee keer eerder waren er herstelwerkzaamheden. In januari volgt poging nummer drie. “Het is mooi voor de gemeente dat de aannemer de fouten herstelt. Maar wij zitten weer in de shit”, zegt fietsenmaker Martin.

Losliggende flappen
“Ik zeg tegen mezelf dat ik er niet van wakker moet liggen, maar dat lukt niet altijd’, zegt Van den Bruele. “Wat als we weer zo slecht bereikbaar zijn? Als je honderd meter over losliggende flappen moet, haal je je koffie wel ergens anders.” Disseldorp hoopt dat de gemeente volgend jaar beter meedenkt over hoe de verkeersstromen op gang blijven en ‘de ondernemers overeind blijven’. “We vragen om duidelijke borden en zo weinig mogelijk bouwketen in de straat, maar de gemeente heeft maar weinig aandacht voor de buurt.”

Een woordvoerder van stadsdeel West zegt hierover: “We hebben nu een technische oplossing om de brug te herstellen. De komende tijd werken we het plan uit hoe de werkzaamheden er precies uit gaan zien en hoe we de ondernemers zoveel mogelijk tegemoet kunnen komen. Bij dat plan betrekken we de ondernemers, om zaken die voor hen belangrijk zijn daarin zoveel mogelijk op te nemen.”

Mooie zomer
Alle werkzaamheden in West zijn volgens Disseldorp ‘dramatisch’ voor de ondernemers. Door het werk voor de Oranje Loper ligt de Rozengracht nog twee jaar open en ook het Mercatorplein komt aan de beurt. Dan zijn er ook nog de kademuren van de Da Costakade die hersteld moeten worden. “Ook de gemeente noemt de impact groot en vindt het erg voor ons. Maar wat heb je eraan? Aan het eind van de dag vegen wij het zand weer uit de winkel en kijken we of er wel wat in de kassa zit.” Toch ziet hij ook een lichtpuntje: “We maken er eerst gewoon een mooie zomer van. We moeten er met z’n allen toch wat van maken.”

Brug 108 over de Da Costagracht, met rechts Dorus.(Foto Gonnie Spijkstra)
Winkels en horeca zijn bereikbaar, zo beklemtoont de gemeente. (Foto Richard Mooyman)
DeWestkrant