Kan ‘onze’ Witte de Withstraat eigenlijk nog wel?

Gevel met portret van Witte de With
Hoogstins2024

Waren onze zeehelden eigenlijk wel van die helden? Daarover is steeds vaker discussie. Moeten we daarom Witte de With wel eren met een straatnaam en een portret, zoals die bij de straatnaambordjes in West? Op Facebook woedt hierover inmiddels al een paar dagen discussie.

In Rotterdam is dit echt een issue geworden. Rijst de vraag: hoe moet dat dan met onze Witte de Withstraat in De Baarsjes? In de Facebookgroep De Baarsjes woedt al een paar dagen een discussie over de verandering van de naam van de straat.

Dit naar aanleiding van ophef die is ontstaan in Rotterdam over de naam van het kunstencentrum Witte de With, in de Witte de Withstraat aldaar. Die trouwens qua karakter erg lijkt op ónze Witte de Withstraat, een straat met gezellige zaakjes in een buurt die eerst niks was en behoorlijk is opgekalefaterd. Net als De Baarsjes dus.

Het kunstencentrum kreeg de vraag voorgelegd of een maatschappijkritisch instituut nog wel kon opereren onder een besmette naam, zo las ik in het Algemeen Dagblad. Witte de With, is een ‘besmette’ naam. De With was vlootvoogd van de VOC en daarom verantwoordelijk voor de koloniale uitbuiting.

Het instituut zelf wordt ook verweten ‘wit’ te zijn. Want hoe kun je nou een kritisch programma maken onder de naam van een kolonisator? Het instituut bestaat al 27 jaar, en dat ligt nu dus gevoelig.

Net als in de VS gaan in Nederland ook stemmen op om het ‘foute’ verleden van ons af te schudden. Om standbeelden van ‘onze’ kolonisatoren Generaal van Heutz en JP Coen ook neer te halen. En dus de namen te veranderen van instituten die simpelweg de naam hebben gekregen van de straat waar ze in staan.

Onze zee’helden’ kregen de laatste tijd nog meer eer dan ze al hadden doordat er straten naar ze zijn vernoemd. Zo hangt in de Witte de Withstraat bij de Postjesweg sinds enige tijd een bord met het portret van de admiraal. Het wekt de indruk dat we trots op hem moeten zijn. Het lijkt erop dat de makers van de bordjes ook al hebben zitten worstelen met het koloniale verleden. Op de tekst eronder wordt namelijk niet bepaald de loftrompet over hem gestoken. “Helaas was hij ook betrokken bij de Nederlandse handel in Afrikaanse slaven. Daarnaast een brute vechter met een moeilijk karakter.”

Fragment uit de discussie in Facebookgroep De Baarsjes (Amsterdam-West)
DeWestkrant