‘Wij houden van Yakup en willen hem niet kwijt’

Steunactie voor Yakup van Coffeemania op de Slotermeerlaan.
Hoogstins2024

Op vrijdag 23 december is het afscheidsfeest van Coffeemania in Nieuw-West. Eigenaar Yakup Karahan opende de zaak in 2010 en is uitgegroeid tot een buurtlieveling. De buurt doet er alles aan om te zorgen dat hij ‘een doorstart’ krijgt op Plein ‘40-’45. “Dat is goed voor hem, de buurt en de ambtenaren van het stadsdeel.”

Zaterdag 10 december stonden bewoners van Slotermeer, ondernemers van Plein ’40- ’45 en vaste klanten van Coffeemania op de Slotermeerlaan tegenover het Tuinstadhuis. Zij hielden een protestactie om Yakup Karahan te behouden. Een van de actievoerders is Moska Ghazizoi, projectmanager bij stichting Politics 4all. Ze woont om de hoek en komt al jaren bij Coffeemania om er te werken, koffie te drinken en zich onder te dompelen in cultuur. “Met Coffeemania heeft Yakup écht iets neergezet. Hij is een bijzonder mens: authentiek en honderd procent zichzelf.”

Ontmoetingsplek
Van oorsprong is Yakup beeldhouwer, schrijver en tekenaar. Sinds hij in 2010  lunchroom Coffeemania in de OBA begon, is hij uitgegroeid tot een buurtlieveling. Volgens de actievoerders heeft hij van Coffeemania een ontmoetingsplek gemaakt waar iedereen welkom is. Moska licht toe: “Jonge professionals, ondernemers, kunstenaars, buurtbewoners, mensen van stadsdeel Nieuw-West. Allemaal wisten ze hem te vinden.” Maar omdat de bibliotheek onlangs het huurcontract met hem heeft opgezegd, moet Yakup stoppen met zijn zaak. Op 23 december geeft hij een afscheidsfeest. Vanaf 1 januari 2023 moet het pand leeg zijn. “De OBA heeft ‘een andere bestemming’ voor de ruimte. Misschien gaan ze zelf een koffieplek openen.”

Cultureel centrum
De actievoerders begrijpen dat de bibiliotheek het recht heeft om de huur te beëindigen, maar kunnen zich er niet bij neerleggen dat ‘een bijzondere ontmoetingsplek’ verloren dreigt te gaan. Ze willen graag dat Yakup elders op het plein zijn werk kan voortzetten. Coffeemania was behalve een ontmoetingsplek voor de buurt ook een werkplek voor mensen met een verstandelijke beperking. Zij werkten in de bediening en Yakup begeleidde hen. Daarnaast staat de zaak ook te boek als cultureel centrum.

Wijntje drinken
In de zithoekjes konden bezoekers eindeloos lezen. Exposities en culturele avonden; Yakup houdt daarvan. Hij vertoonde bijvoorbeeld op een filmscherm zwart-wit films uit de hele wereld, inclusief beelden van James Brown die over zijn ‘sexmachine’ zingt. Ook gaf hij muzikanten uit alle werelddelen een podium. “Zulke avonden waren anders dan bij andere zaken in de buurt. Je kon er bijvoorbeeld een wijntje drinken. Yakup is van Turkse oorsprong, maar is modern en progressief.”

Bevrijdend effect
Door zijn achtergrond als kunstenaar heeft hij een voorliefde voor kunst, film, muziek en dans. Volgens hem verrijkt cultuur het leven van mensen en is het middel om elkaar te leren kennen. Cultuur zet een venster op de wereld open, vindt Yakup. Moska vult aan: “Sommige gemeenschappen in de buurt zijn heel besloten. Zaken als muziek en dans liggen gevoelig; er hangt een taboe omheen. Yakup liet zien dat je er ook in een nette omgeving van kunt genieten. Hij maakte de drempel naar cultuur lager, zodat meer bewoners naar zulke avonden durfden te gaan. Zijn werk had een bevrijdend effect.”

‘Doorstart’ op plein

Yakup wil zijn werk dolgraag voortzetten en droomt van ‘een breder talentenhuis’ met een cursusaanbod voor jongeren. Helaas liep hij volgens de actievoerders tot nu toe tegen ambtelijke muren op. En dat terwijl er volgens hen diverse mogelijkheden zijn voor een ‘doorstart’ op het plein. Bijvoorbeeld op de begane grond van het gerenoveerde Tuinstadhuis, het gebouw waar het stadsdeel Nieuw-West kantoorhoudt. “Vóór corona uitbrak, was de insteek van het stadsdeel al dat daar een ontmoetingsplek voor de buurt moest komen. Dat plan is door corona op de achtergrond geraakt. Met onze actie willen we het stadsdeel aan dat plan herinneren. Nog een optie: de leegstaande school naast Coffeemania. Ook daar zou Yakup prima een zaak kunnen beginnen.”

Nieuwe actie
Terwijl Yakup blijft zoeken naar mogelijkheden om door te gaan, blijven de actievoerders zich voor hem inzetten. ‘Wij houden van Yakup en willen hem niet kwijt. Begin januari komt er een online handtekeningenactie. We willen graag een vergadering van de stadsdeelcommissie Nieuw-West bijwonen. Met de handtekeningen op zak en een video over Yakup willen we een toelichting geven. Wij denken graag met het stadsdeel mee over een doorstart voor Yakup.”

Meer ‘strijders’
Moska vertelt dat er naar aanleiding van de eerste actie veel nieuwe ‘strijders’ zijn bijgekomen. Logisch, vindt Moska. Een doorstart voor Yakup is goed voor hem én de buurt. “Niet voor niets staat ook de ondernemersvereniging van Plein ’40-’45 achter ons. De ondernemers zien Yakup niet als een concurrent, maar vinden dat hij het aanbod aanvult. Naast zijn commerciële activiteiten –verkoop koffie, belegde broodjes– wil hij zich met zijn Talentenhuis immers inzetten voor de wijk.” Nog een pluspunt, lacht Moska: “De ambtenaren van het stadsdeel liepen de deur plat bij Coffeemania. Als Yakup weer een zaak in de buurt heeft, hebben ze hun vertrouwde koffie en broodjes weer binnen handbereik.”

DeWestkrant