De hoeveelheid buurtgroen in West is toegenomen met een kleine 4 procent. Dat blijkt uit de Monitor Groen van de gemeente. Het totale groenoppervlak in Amsterdam is met 1,9 procent afgenomen sinds 2018.
De monitor laat zien dat bestaande buurten -zoals West en Oost- groener zijn geworden. De afname gemiddeld in heel Amsterdam komt door woningbouw op landbouwgrond aan de rand van de stad, onder meer in Noord.
Bellamyplein
Het vernieuwde Bellamyplein in Oud-West geeft de gemeente als voorbeeld van vergroening. En ook vergroening in de Staatsliedenbuurt wordt genoemd. Het nieuwe Houthavenpark heeft eveneens gezorgd voor extra groen, zo blijkt uit een van de kaarten. In West nam de hoeveelheid groen toe met 5 hectare, ofwel 3,9 procent.
Grasstroken
De toename in stadsdeel Centrum -10 procent- is volgens de gemeente vooral te danken aan planten en grasstroken in plaats van tegels en asfalt. De herinrichting van de Nieuwezijds Voorburgwal wordt genoemd als voorbeeld. Het gaat hier om in totaal 2,5 hectare.
Tuinen
Van de openbare ruimte in Amsterdam is 61 procent groen, terwijl 39 procent van de tuinen bestaat uit groen. “Het is belangrijk dat we nu veel beter in beeld hebben hoe groen onze stad is”, aldus wethouder Melanie van der Horst (openbare ruimte en groen) over deze eerste Monitor Groen.
Versteend
“61% van de openbare ruimte lijkt veel, maar het is nog lang niet genoeg. In veel wijken is de openbare ruimte versteend en dat levert bij nat en heet weer direct problemen op. Dat geldt zeker ook voor versteende tuinen en niet-groene daken.” Van der Horst wil daarom met inwoners aan de slag om de stad te vergroenen.