Op verschillende plekken in de stad wordt van groente- en fruitafval compost gemaakt. Vanaf zondag 27 november komen er vijf nieuwe plekken bij, waaronder twee in West. “Composteren is een van de beste manieren om de wereld een beetje beter te maken, zeker als je dat samendoet met je buurtgenoten.”
De Gezonde Stad is een stichting die Amsterdam duurzaam en gezond wil maken. Dit doet de organisatie door samen met bewoners duurzame projecten te starten en duurzame initiatieven te ondersteunen.Een van deze projecten is ‘Afval naar Oogst’.
Afval met waarde
Het was de initiatiefnemers een doorn in het oog dat veel groente- en fruitresten weg worden gegooid, terwijl het heel waardevol is. Ga maar na: “De restjes groente en fruit kunnen omgezet worden tot compost en dat kan heel goed weer gebruikt worden als compost in de openbare groenperken, nutstuinen, geveltuintjes, in de balkonbakken en zelfs bij de kamerplant in de vensterbank.” Het project is opgezet om Amsterdammers te laten zien dat hun afval waarde heeft.
Kick-off: doe mee
De ecologische tuin I Can Change The World with my Two Hands in Bos en Lommer was de eerste locatie waar Amsterdammers hun groente- en fruitafval konden inleveren, zodat er ter plekke compost van kon worden gemaakt. Inmiddels zijn er al zes locaties in de stad. Dat aantal groeit gestaag: op 27 november komen er vijf nieuwe bij in Noord, Zuidoost, Nieuw-West én West. Tijdens de kick-off kun je op die plekken groente- en fruitafval inleveren. Je krijgt te zien hoe afval wordt omgetoverd tot compost en hoe deze voeding bijdraagt aan de oogst. Wil je meedoen? Meld je dan hier aan.
GWL-terrein
In Nieuw-West kun je tussen 12.00 en 14.00 uur langskomen bij The Beach/Garage Notweg, Notweg 38K. In West kun je terecht op twee plekken: het GWL-terrein, Waterkersweg 316 en het Wachterliedpaviljoen, Wachterliedplantsoen 1-3. Op beide plekken ben je tussen 14.00 en 16.00 uur welkom.
Betere wereld
Carol Poye, Compostino op het GWL-terrein, kan niet wachten om je te zien. “Composteren is vruchtbare aarde maken van ingrediënten die anders worden weggegooid. Het is een van de beste manieren om de wereld een beetje beter te maken, zeker als je dat samendoet met je buurtgenoten.”