Craft-bier is hot en West doet uiteraard mee. Journalist Annette Wiesman, bierkenner en schrijfster van Jong Bier in Oude Vaten testte vier biertjes die gebrouwen zijn in Amsterdam-West. Ken je er nog meer? Annette en de Westkrantredactie komen graag testen!
#1 Bret
We hebben pech. De gewone IPA van Nordman is op. “Het ging hard”, aldus de bardame bij Bret op Sloterdijk. Dus we moeten het doen met Nordman über IPA op de fles. Bret is sinds de zomer de nieuwe hotspot bij het station en begint volgend jaar met een tuin. Vandaar dat de mensen achter Bret even geen tijd hebben gehad voor nog wat meer Nordman IPA.
Dat über in deze IPA is geen officiële term, maar zou kunnen staan voor een dubbele hoeveelheid toegevoegde hop. Extra hop zit er altijd in IPA. Voor de bier-nono’s onder ons: IPA staat voor India Pale Ale en dat komt zo: bier moest in de koloniale tijd verscheept worden naar India en met extra hop bleef het langer goed. En zowaar bleek dat ook nog lekker, zij het door de extra hop aan de bittere kant.
Annette vindt deze über ondanks de dubbele dosis hop ‘een beetje vlak’, doch wel doordrinkbaar. Vlak, omdat de Nordman niet echt een nasmaak achterlaat, maar doordrinkbaar omdat deze IPA toch niet zo bitter is dat hij ‘stroef’ wordt.
Opvallend aan het etiket is dat er een krokodil op staat. Dat komt doordat een Nordman uitstekend gaat met gevogelte, rundvlees en… krokodil. Overigens is Bret een prima plek om nog meer bier te proeven. Achter de bar hebben ze er duidelijk verstand van en voor je een bier kiest van de tap, mag je eerst even een slokje proberen.
#2 Troost
Dat in Troost ook wordt gebrouwen, dat zullen we weten. De enorme ketels dampen en stomen en iemand op kaplaarzen beklimt ladders en sluit slangen aan. Indrukwekkend, net als de enorme ruimte waar je de bieren kunt proeven, die vol zit met toeristen. Het verhaal van Troost is analoog aan de opkomst van het bier in Amsterdam. Ze zaten in De Pijp, maar konden de vraag niet aan. Vandaar dat ze afgelopen zomer ook open gingen op de Westergas.
Troost brouwt dertien soorten bier, van lichte lager tot smoked porter. Voor de laatste is volgens Annette de mout gerookt en vervolgens in het bier verwerkt. Maar de keuze valt op de Saison en de Session IPA. Saison is gemaakt met Belgische gist. De Session IPA heeft voor een IPA een laag alcoholpercentage.
Even is Annette in verwarring. Want welk biertje is nou welk? Zij bestelde de Saison, maar krijgt een biertje dat vrij strak en hoppig smaakt. “De Saison hoort fruitige tonen te hebben, vanwege de Belgische gist.” Bovendien is het biertje niet troebel. Na even ruiken en proeven krijgt ze gelijk van de bediening.
Eenmaal rechtgezet is Annette erg te spreken over beide biertjes. De IPA is zoals die zou moeten zijn, ‘wel een beetje rechtoe-rechtaan’. De Saison is ‘heel erg lekker’. “De fruitige tonen vormen een mooi tegenwicht voor het lichte bittertje van de hop.”
Ook een aanrader zijn overigens ook de nacho’s uit de oven van Troost, die de smaak van de bieren nog beter tot hun recht kunnen laten komen.
#3 Bolo Bier
Bolo Bier is een huurbrouwer. Een wat? “Je geeft een brouwerij je recept en die gaat het dan voor je maken.” Zo ging het dus bij café ’t Lommertje aan de Bos en Lommerweg. Zij wilden een eigen bier, dat de gasten de hele avond konden doordrinken. De Noord-Hollandse Bierbrouwerij realiseerde het: een kruising tussen blond en amber en met een klein zuurtje.
’t Lommertje -een typische bruine kroeg- heeft Bolo-bier dus op de tap. Koop je een flesje, dan staat op het etiket de bekende ijsbeer uit het Erasmuspark. “Goed gemaakt”, is het commentaar van Annette en met 5,5 % alcohol ook lekker licht.
Aan de bar horen we ook nog over de ambities om een trappist te maken, die op eikenhout is gerijpt. Dat is een langdurig en kostbaar procédé, waardoor er nog een duurder biertje uit zou kunnen rollen. “Je moet dan ook wel klanten hebben die het gaan drinken.” Het Bolobier blijft het na vijf jaar ook nog steeds heel goed doen. Een doordrinker is het in ieder geval zeker.
#4 Jannie
Brouwers uit de Baarsjes noemden hun bier Jannie, naar de Jan Evertsenstraat. Daar kun je het ook kopen, bijvoorbeeld in tuinwinkel De Balkonie en natuurlijk bij biercafé Frits. Cook heeft het op de tap, maar toen de bierproefbrigade daar aankwam, was Cook net dicht.
Jannie komt van brouwerij De Afleiding en is thuis ontstaan bij vrienden uit De Baarsjes. Het bleek een succes en uiteindelijk is een grotere batch gebrouwen in de ketels van Brouwerij Troost. Jannie is een ‘hoppige saison’.
Annette proeft meer hop dan saison, maar Jannie heeft ook een zuurtje en al met al drinkt het vrij stroef weg. “Dat komt waarschijnlijk doordat alle suikers zijn vergist”, weet Annette. Het verklaart ook het hoge alcoholpercentage en dat er weinig zoet in zit. “Als het wijn was, was-ie droog geweest.” Geen doordrinker dus, die Jannie. Genoeg tijd dus om naar het etiket te kijken, wat echt een lust is voor het oog.