Werelds chillen bij strandcafé Buiten aan de Sloterplas

Strandcafé Buiten. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Bij de opvolger van Hotel Buiten in Nieuw-West lunchen kinderen met Luikse wafels en borrelen ouders met (vega) bitterballen of Koreaanse kaasbroodjes. Volgens Patricia is strandcafé Buiten fris en fruitig en heeft het alles in huis om in stijl te relaxen. “Deze locatie verdient zo’n plek.”

“Excuse me, where is the beach”,  vraagt een man op de parkeerplaats bij strandcafé en restaurant Buiten. Ik wijs naar het strandje aan de Sloterplas, maar kom daar niet mee weg. Hij komt uit Duitsland en is speciaal met zijn kinderen hierheen gekomen voor een dagje strand. “Dat is toch geen strand?”, buldert hij. “Ik zie geen zee. Dat is een plas.” Rustig aan, pannenkoek. Dat hoef je mij niet te vertellen, dat zie ik ook wel. Misschien had hij zelf beter op de kaart van Amsterdam moeten kijken? Ondertussen beginnen zijn drie kinderen te keten in de auto. Om te voorkomen dat de boel escaleert, adviseer ik hem naar het strand van Zandvoort te rijden of naar Wijk van Zee, als hij houdt van een intiemere setting. Dáár heeft hij geen behoefte aan. “I want big.” Zandvoort, it is. Bye bye, succes!

Nieuw leven
Strandcafé Buiten zit aan de Th. J. Lammerslaan 3, in het pand waar voorheen Hotel Buiten zat. Ook die naam zorgde toentertijd voor verwarring: je kon er namelijk niét logeren, alleen maar eten en drinken. Dit restaurant in Nieuw-West ging in 2017 open na een crowdfundingsactie in de buurt. Eind vorig jaar werd de uitbater failliet verklaard en viel het doek voor Hotel Buiten. Maar buurtbewoner Jos van Heese besloot het zeecontainergebouw nieuw leven in te blazen, samen met compagnons Reinout Ezinga en Jan Huivenaar. In mei gingen op het terras roze parasols open, werden strandstoelen opengeklapt en konden de eerste gasten over de drempel stappen van het felgekleurde strandpaleis, dat niet te missen is in de omgeving. Dat Buiten zo fraai in de verf staat, komt mede door buurtbewoners die de eigenaren een handje hielpen (en ook het gras legden).

Disco remixes
Binnen is het minstens even blij: je baadt er in groen en geel, fris-fruitige kleuren die ook in de boeketjes op tafel terugkomen. Houten tafels, knusse hoekjes. In de metershoge zaak valt het licht als een waterval door het dakraam. Remixes van disco op de achtergrond, zoals He’s the Greatest Dancer van Sister Sledge. Even overweeg ik mijn eigen dance skills te etaleren, maar dan spot ik de kaart en duik ik daarin.

Miso aubergine
Waar je bij de voorganger oesters, varkensschenkel en duif op tafel kon laten zetten, pakt Buiten het eenvoudiger aan – halve kip, smashburger – én zowel groener als wereldser. Zo kun je dineren met een vegan miso aubergine met oesterzwam, kimchi en cashew of een pita met knoldöner, yoghurtsaus, linzensalade, Turkse peper en rodekool. Lunchen kan net zo makkelijk met een caesar salade (15,50 euro) als met een broodje kimchikroket. Kids kun je soepel stilhouden met een tosti of, nog doeltreffender, een Luikse wafel met rood fruit en slagroom.

Koreaans kaasbroodje
Zoals het een strandcafé betaamt, kun je er ook borrelen dat het een lieve lust is. Vanzelfsprekend valt daar ook iets bij te happen. Tussen klassiekers als (vega)bitterballen, kaasstengels en loempia’s zitten exoten als gyoza’s en een Koreaans kaasbroodje, een brioche met roomkaas, cheddar en knoflook (9,50 euro). Vandaag is het druilerig, maar zodra ik een sprank zonlicht zie ga ik hier het terras op om met veel lekkers flink te chillen. Buiten heeft namelijk alles in huis om dat in stijl te doen. Daarnaast willen de eigenaren zich inzetten voor sociaal-maatschappelijke initiatieven, zoals bijeenkomsten voor dementerenden en workshops over sociaal ondernemen. Deze locatie verdient zo’n plek. Buiten is klaar voor een nieuw hoofdstuk. Ik heb zo het idee dat jij er ook aan toe bent! 

Foto Patricia Jacob
DeWestkrant