Wereldberoemde fotograaf exposeert hiphop-foto’s bij Maqam

en gaat lesgeven aan jongeren in de Kolenkitbuurt

Expositie 'Dana Lixenberg: Tupac Biggie’ in Maqam. Foto: Patricia Jacob.
Hoogstins2024

Op haar 25ste wisselde Dana Lixenberg Amsterdam in voor New York, waar ze faam verwierf als portret- en documentairefotograaf. Inmiddels is ze weer terug en zijn haar iconische foto’s van Tupac Shakur en The Notorious B.I.G. te zien op een expo bij Maqam in Bos en Lommer. Op donderdag 19 oktober was de opening.

“Als je zoals ik bent opgegroeid in West, ben je verplicht om naar de teksten van Tupac te luisteren”, zei Fouad Lakbir, tijdens de opening van de expositie ‘Dana Lixenberg: Tupac Biggie’ in Maqam. Als medeoprichter van dit culturele centrum aan het Jan van Schaffelaarplantsoen bepaalt hij samen met zijn team de programmering. Herkenbaarheid is daarbij een belangrijk aandachtspunt. De nieuwste expo is wat dat betreft een schot in de roos. “Hiphop hóórt bij deze buurt. Ik ben dan ook heel blij dat we de kans kregen om deze beroemde foto’s van rappers Tupac Shakur en The Notorious B.I.G. te laten zien.”

Onderdeel straatbeeld
De tentoonstelling was 19 oktober voor het eerst te zien en loopt nog tot 1 februari 2024. Voor deze gratis expositie hebben Maqam, fotomuseum Foam en fotograaf Dana Lixenberg hun krachten gebundeld. De muziekstijl hiphop, die dit jaar vijftig jaar bestaat, is op straat ontstaan. Om die roots te benadrukken, is een deel van de foto’s tijdelijk onderdeel van het straatbeeld geworden; het pand van Maqam is behangen met uitvergrote contact sheets van de fotoshoot die Dana met de rappers heeft gedaan. De beelden geven inzicht in het creatieve proces van de fotograaf. Binnen zijn onder meer drie unieke afdrukken van de foto’s te zien. ’s Nachts zijn de foto’s verlicht, zodat ze dan vanaf buiten door de ramen zichtbaar zijn.

Workshop Lixenberg
De brug met de buitenwereld wordt ook nog op een andere manier geslagen: er komt een educatieprogramma met de fotograaf. “Ik ga een workshop geven aan jongeren van 14 tot 25 jaar. Verder kom ik langs om te vertellen over mijn werk.” In de komende tijd wordt het programma uitgewerkt, houd dus de socials van Maqam in de gaten! De organisatie is er trots op dat ze de fotograaf hebben gestrikt en dat begrijp ik helemaal: in de internationale wereld van de portret- en documentairefotografie is zij een klinkende naam.

VIBE Magazine
De Nederlandse fotograaf, die is geboren en getogen in Amsterdam, vertrok op haar 25ste naar New York. Inmiddels is ze weer terug en woont ze ‘op zo’n tien minuten fietsen bij Maqam vandaan’. In de jaren ertussen beitelde ze aan haar status als fotograaf, ontving ze de ene na de andere prestigieuze prijs en fotografeerde ze onder anderen Prince en Whitney Houston. Haar bekendste werk is het omvangrijke project Imperial Courts, 1993-2015, een portret van een kleine gemeenschap in Watts, Los Angeles. Naar aanleiding hiervan, kreeg ze van VIBE Magazine de opdracht om Tupac Shakur en The Notorious B.I.G te fotograferen. “Na deze foto’s kreeg ik steeds meer opdrachten van tijdschriften. De foto’s voor VIBE Magazine legden de basis voor mijn redactionele werk”, aldus Dana.

Impact
Naast hun impact op Dana’s loopbaan en hun vooraanstaande plaats in de fotografie zijn de beelden onder meer te vinden in muurschilderingen en tatoeages. Ook zijn de foto’s verwerkt in uiteenlopende merchandise – van mokken tot T-shirts – en duiken ze op in tv-shows, zoals  The Simpsons. Om een idee te geven van het bereik van de beelden, heeft grafisch kunstenaar Linda van Deursen een muurvullende overzichtsontwerp gemaakt, dat ook op de expo is te zien.

Luan Buleshkaj
Dat Dana’s werk veel mensen aanspreekt, was duidelijk te merken tijdens de opening van de expositie: het was er druk en heel levendig. Voor de deur werd gebarbecued, binnen stonden DJ Cutnice en Don Dev achter de draaitafel. Er was een pop-up fotostudio, waar bezoekers foto’s konden laten maken in kleding van de Amsterdamse sneakerkoning Patta. Dana liep tussen de bezoekers door en maakte hier en daar een praatje. Ook spotte ik de behoorlijk briljante woordkunstenaar Luan Buleshkaj. Kinderen, jongeren, volwassenen. Hoofddoekjes, dreadlocks, baseball caps. Sneakers, hakken, afgezakte beenwarmers over ballerina’s. Een Amsterdams publiek op z’n best. Want: lekker divers!

Pop-up fotostudio
DeWestkrant