Het rouwproces: vrijwel iedereen krijgt ermee te maken. Als je nog nooit echt een rouwproces hebt meegemaakt, dan is het echter begrijpelijk dat je dit een spannend moment vindt. Ook omdat je naar je omgeving kijkt. Je hebt ongetwijfeld een situatie meegemaakt van iemand die in een rouwproces zit. Rouwen kan verschrikkelijk zijn, maar toch hoort het bij het leven. Maar wat is sowieso interessant om te weten over rouwen in het algemeen?
De term rouwen wordt voor veel situaties gebruikt
In onze maatschappij associëren we rouwen doorgaans met het verlies van een dierbare. Een proces dat in verschillende fasen verloopt en waarbij het afscheid, via bijvoorbeeld een uitvaart Amsterdam, erg belangrijk is voor de verwerking.
Maar rouwen wordt officieel ook gebruikt voor andere nare momenten in je leven. Je kunt bijvoorbeeld ook rouwen na een echtscheiding of zelfs bij het verliezen van een baan. Vaak gaat het dan wel om werk wat je heel lang hebt gedaan of een scheiding na tientallen jaren. Al met al kan gesteld worden dat rouwen een intense periode in het leven is.
Rouwen brengt veel emoties met zich mee
Doorgaans wordt rouwen ook geassocieerd met een verdrietig gevoel. Maar ook dit ligt iets genuanceerder, want tijdens het rouwproces kan je veel verschillende emoties voelen. Verdrietig zijn is inderdaad wel een veelvoorkomende emotie na het verliezen van een dierbare. Doorgaans hoort daar huilen bij of een algemeen droevig gevoel. Maar ook andere emoties komen vaak voor tijdens het rouwproces. Daarbij kun je denken aan een gevoel van ongeloof. Je kunt de situatie niet echt accepteren en je bevat het verlies niet. Je zit dus nog in een soort ontkenningsfase.
Ook woede komt met enige regelmaat voor tijdens het rouwproces. Misschien verwijt je iemand iets of ben je boos op jezelf. Woede kan ook gepaard gaan met schuldgevoelens. Vaak het gevoel dat je misschien geen goed afscheid hebt genomen of de verkeerde dingen gezegd hebt tegen een dierbare.
Het klinkt misschien gek, maar rouwen kan ook positieve emoties met zich meebrengen. Sommige mensen ervaren ook een gevoel van tevredenheid. Dat je bijvoorbeeld positief terugkijkt op een waardevol afscheid.
Doorgaans verdwijnen de nare gevoelens automatisch
Wanneer je midden in het rouwproces zit, dan is de wereld doorgaans onwerkelijk. Vaak heb je ook het gevoel dat het nooit beter wordt. Dit kun je bijvoorbeeld vergelijken met liefdesverdriet, want dan ervaren mensen die gevoelens ook. Maar gelukkig worden de nare gevoelens vrijwel altijd minder.
De tijd die het nodig heeft, kan wel verschillen. Sommige mensen hebben nog jaren last, maar er zijn ook mensen die iets vrij snel kunnen verwerken. Dit heeft met je persoonlijkheid te maken en ook met de context.