Voor het maken van keramiek zit je gebakken in de Staatsliedenbuurt

Van der Hoopstraat is hotspot voor ambachtelijke makers

Vuur Collective in de Van der Hoopstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Zelf voorwerpen maken van gebakken klei is hartstikke hot. Bij het kersverse Vuur Collective in de Van der Hoopstraat vind je alle tools om te keramieken, maar het draait er lang niet alleen om creëren.

Vorig jaar zomer landde pottery cafe Artsy Avenue aan de Nassaukade. Terwijl je specialty koffie drinkt, kun je er aardewerk beschilderen. Nadat een medewerker je bord, schaal of kopje heeft geglazuurd én afgebakken, hoor je wanneer je je creatie op kunt halen. Zoals ik hier schreef, is dit type café uniek in West. Wél is het zo dat je bijna struikelt over andere initiatieven om je eigen keramiek te creëren.

Keramiek Atelier Amsterdam
In de Donker Curtiusstraat 25H zit bijvoorbeeld Keramiek Atelier Amsterdam, een plek waar je sinds 2020 op diverse manieren met klei kunt werken. Een workshop handvormtechnieken is een optie, evenals een cursus porselein, waarbij je alles leert over deze speciale vorm van keramiek en uiteindelijk je eigen porselein mag draaien.

Vuur Collective
Verderop in de Staatsliedenbuurt, in de Van der Hoopstraat 91H, zit sinds december vorig jaar iets nieuws: Vuur Collective. De oprichters willen vanuit deze plek kennis over keramiek delen en materiaalonderzoek stimuleren. Daarnaast fungeert het pand als atelier om keramiek te produceren.

Kintsugi
Inmiddels heeft beeldend kunstenaar Yukari Matsumoto er verteld over Kintsugi, een Japanse techniek om gebroken keramiek te repareren met goud- of zilverkleurige lak. Op dit moment wordt hard gewerkt aan de agenda met workshops, masterclasses en lezingen. Bij een deel van deze activiteiten is iedereen welkom, sommige events zijn alleen voor leden.

Clay gym membership
Als enigszins ervaren keramist, kun je namelijk je kennis over keramieken verdiepen door een clay gym membership af te sluiten. Je kunt dan geregeld werken in het atelier en andere makers ontmoeten. Niet alleen andere keramisten, maar bijvoorbeeld ook glasblazers en textielkunstenaars.

Hotspot
De Van der Hoopstraat ontpopt zich steeds meer als een hotspot voor makers van ambachtswerk. Naast het collectief zit meubelstoffeerster Sarah Doyer. Op 70H zit al jaren De Steek, een naaicafé, duurzame stoffenwinkel én school. Van naailessen tot workshops macramé, borduren, weven. Bij De Steek kun je het leren. Sinds kort kun je bij Junk op nummer 37H elke zondag langskomen om sieraden te maken met mode-ontwerpster en styliste Danceney. Ook gaat zij workshops geven om afgedankte kleding weer te laten schitteren.

DeWestkrant