Dat wij in Amsterdam kunnen kussen als de beste is een feit. Sinds kort verkoopt Bakkerij Westerpark een eetbare ode aan onze zoenen.
De bakkerij van Björn en zijn vriendin Marcella is bekend van de uitstekende speculaas met amandelen die ze verkopen. Eerder schreef ik al dat die in 2021 is uitgeroepen tot de beste van Noord-Holland. Wat ik zo leuk vind aan dit stel is dat ze steeds weer met nieuwe creaties komen. Zo bakte Björn vorig jaar december vegan oliebollen met havermelk goudbruin. Vorige week spotte ik bij deze zaak in de Van Limburg Stirumstraat 34 een zakje met vier ‘hompen’ van chocolade erin (4 euro).
Amsterdamse Zoenen
“Dat zijn Amsterdamse Zoenen”, zei Marcella, toen ze mijn vragende blik zag. “Onder de laag chocola zit een koekje met marshallow-achtig schuim erop. Het lijkt een beetje op een koekje dat vroeger heel populair was. We hebben ze een andere naam gegeven.”
Protest
Ik weet precies wat ze bedoelt. Rond 1800 werd dit ‘bolletje’ gelanceerd in Denemarken. Al snel volgden andere Europese landen. In Nederland was het de firma Buys die deze koekjes in 1920 op de markt bracht. Je kunt ze nog steeds kopen in de kenmerkende gele doos met blauwe letters. Alleen is de naam anders. In de oorspronkelijk naam zat het denigrerende n-woord, maar na felle protesten werd die naam in 2005 vervangen door Buys Zoenen.
Luchtiger schuim
Hoe beroemd die Brabantse chocozoenen ook zijn: ze komen dus wél uit de fabriek. Zulke zoenen zijn natuurlijk niet te vergelijken met de ambachtelijke zoenen van Bakkerij Westerpark. Het koekje van de 020-zoenen is knapperiger, het schuim is luchtiger en de chocolade is dikker. Vergeleken met de Amsterdamse Zoenen zijn Brabantse Zoenen watjes.