Verdachte dood Susanna Boon uit West vrijgesproken

Een 46-jarige man is vrijgesproken van het doden van zijn toenmalige vriendin Susanna Boon uit Amsterdam-West in 2016. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat hij haar om het leven heeft gebracht. Hij krijgt wel 20 dagen gevangenisstraf omdat hij probeerde een vuurwapen te kopen. Het OM had 14 jaar cel geëist. 

De man gaf zijn vriendin, de 51-jarige Susanna Boon, in januari 2016 op als vermist. Volgens zijn verklaring zou zij na een ruzie hun woning aan de Jacob van Lennepstraat hebben verlaten. Op 29 maart van dat jaar werd haar stoffelijk overschot aangetroffen in het Zandenbos bij Nunspeet. Boon is door verwurging om het leven is gebracht, zo staat vast. 

Verschillende gedragingen van de man ‘roepen vragen op’ bij de rechtbank. Zo heeft hij voor haar verdwijning geprobeerd om een vuurwapen te kopen, was hij bekend met de plek waar het lichaam is aangetroffen en had hij zich ziek gemeld nadat zijn toenmalige vriendin voor het laatst was gezien. Zijn telefoon straalde die dag aan op de route die kan worden genomen naar Nunspeet, daarna was hij een tijd telefonisch onbereikbaar. 

Ook ging hij gewoon door met zijn leven terwijl zij nog vermist was, aldus de rechtbank. Hij kreeg al snel een nieuwe relatie met een vrouw, die eind februari 2016 bij hem introk. De verdachte heeft op geen enkele vraag van de rechtbank willen antwoorden. 

De rechtbank komt tot de conclusie dat er onvoldoende bewijs is dat hij haar om het leven heeft gebracht. Forensisch onderzoek in zijn woning, boxruimte en bedrijfsauto, DNA-onderzoek, buurtonderzoek en camerabeelden leverden geen aanwijzingen op voor de betrokkenheid van de 46-jarige man. 

Op verzoek van de rechtbank onderzocht een deskundige een verklaring van de dochter op 15 maart 2023. Tijdens de verdwijning van haar moeder was zij 7 jaar. Ze gaf aan haar moeder op de grond van de slaapkamer te hebben zien liggen terwijl haar vader haar moeders keel dichthield. Zij had volgens de rechtbank altijd gedacht dat het wurgen een droom was omdat haar vader haar had gezegd dat er niets aan de hand was, totdat haar zus haar vertelde dat hun moeder gewurgd was. 

Uit het onderzoek blijkt volgens de rechtbank dat de betrouwbaarheid van de verklaring niet kan worden vastgesteld en niet kan worden uitgesloten dat het gaat om een pseudo-herinnering. Deze belastende verklaring kan volgens de rechtbank om die reden niet worden gebruikt als onderdeel van het bewijs.

DeWestkrant