Van West naar Oost: met tram 3 naar Yangon Delight

Yangon Delight. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Vanuit Westerpark ben je met tram 3 in 25 minuten bij Yangon Delight, het enige Birmese restaurant van Amsterdam. Patricia ging erheen, at ‘uitstekend’ en vroeg de eigenares hoe het met haar is sinds de verwoestende aardbeving in Myanmar. 

In dit artikel leg ik uit waarom West beter is dan Oost. Spoiler alert: ons stadsdeel heeft álles. Toch is er iets dat wij niet hebben en zij wél: het enige Birmese restaurant van de stad, Yangon Delight. Deze zaak zit in het souterrain van Linnaeusstraat 83, de pijpenla waar ooit een met granaten belaagde coffeeshop zat. Op uitnodiging van een vriend uit Oost stap ik vandaag op het Frederik Hendrikplantsoen in (de met opheffing bedreigde) tram 3* richting Yangon Delight. 25 minuten later stap ik zowat voor de deur uit.

Verwoestende aardbeving
Birma heet tegenwoordig Myanmar, maar als het om het eten gaat spreek je nog over de Birmese keuken. Het land haalde de voorpagina’s vanwege de verwoestende aardbeving van vrijdag 28 maart. Inmiddels is het dodental opgelopen tot 2065, weet de NOS. Er zijn meer dan 3900 gewonden en 270 vermisten. Er is nog steeds onduidelijkheid over de werkelijke omvang van de ramp. Internationale media komen het zeer gesloten land niet binnen en door de verwoeste infrastructuur verloopt communicatie met het getroffen gebied in en rond de tweede stad Mandalay moeizaam. Myanmar heeft dringend internationale hulp nodig.

Geboorteland
De eigenares van Yangon Delight, Thandar Soe, werkt vandaag in het restaurant. Thandar woont in de buurt van het Haarlemmerplein, maar komt oorspronkelijk uit een dorpje in Myanmar. Zo’n drieënhalf jaar geleden kwam ze naar Nederland voor een master in sustainable business management. Omdat ze het eten uit haar geboorteland miste, besloot ze haar eigen restaurant te beginnen. Wat moet het nieuws over Myanmar haar (en haar personeel) pijn doen! Ik wil haar een hart onder de riem steken, maar hoe? “Sterkte met de situatie”, zegt een klant tegen haar nadat hij heeft afgerekend. Ik besluit er later over te beginnen. Voor nu focus ik me op het eten.

Fusion
Dat de Birmese keukens anders dan andere Aziatische keukens is, komt door de geografische positie, vertelde Thandar aan oost-online. “Myanmar grenst aan India, China, Thailand, Laos en Bangladesh en heeft een unieke positie waar smaken en kooktechnieken zich vermengen.” Een fusion keuken, dus. Eentje met interessante gerechten, zoals een salade van gefermenteerde theebladeren met gefrituurde boontjes, sesam, gebakken knoflook, kool, tomaat en limoen. De chefs bij Yangon Delight goochelen met smaakmakers als tamarinde, gember en kurkuma. Ze laten kleurrijke gerechten met véél groente uit de keuken komen.

Schoonheid van een soep
Wij delen samosa’s met aardappel (8,50 euro) en paratha (platbrood) met gekaramelliseerde kikkererwten. Beide hapjes zijn lekker knapperig en subtiel gekruid. Lekker ook die friszure tamarindesaus bij de samosa’s! De rijstthee die we erbij drinken, werkt verfrissend, bijna zuiverend. Op naar de hoofdgerechten: rijst met kikkererwten en een omelet voor hem, een visbouillon met rijstvermicelli voor mij (18,25 euro). Ik proef citroengras, gember, zwarte peper en verse koriander en hap in crispy lotusbloemen. Alle smaken zijn in balans. Een schoonheid van een soep!

Stichting Nederlands Myanmar Solidariteitsplatform
Uit de grond van mijn hart complimenteer ik Thandar met haar warme, levendige en uitstekende zaak. Voorzichtig vraag ik hoe het met haar is sinds de aardbeving. “Met mijn familie is alles gelukkig goed. Maar onze community is heel erg geraakt door de aardbeving. De schade is enorm.” Om wat voor haar land te kunnen doen, doneert zij geld. “Ik steun een organisatie waar de Nederlandse regering ook mee samenwerkt: Stichting Nederlands Myanmar Solidaritetsplatform.” Het geld dat deze organisatie inzamelt is bestemd voor medicijnen, voedsel, drinkwater en tijdelijk onderdak voor de getroffenen.

Actie vanuit De Baarsjes
Behalve Thandar en haar kennissen, zet ook Petra Wentzel, een bewoner van De Baarsjes, zich voor Myanmar in. Petra, die reisleidster is, komt geregeld in het land en heeft haar hart eraan verloren. Tijdens de aardbeving was ze ook in het land. Al snel zette ze op haar Facebook-pagina een bericht dat ze veilig was. Ook startte ze een actie om lokale hulpverleners in Mandalay te steunen. Inmiddels is ze terug in Nederland en heeft ze al meer dan 3000 euro opgehaald.

* In dit artikel lees je dat de GVB van plan is om tram 3 in 2026 te schrappen. Als dit plan doorgaat, verdwijnt er een belangrijke OV-verbinding tussen West en Oost.

 

Eten Yangon Delight

 

DeWestkrant