Honderden vrouwen klopten al aan bij de Vrouwenrechtswinkel in Bos en Lommer sinds de opening in september vorig jaar. Vragen gaan vaak over echtscheidingen, maar ook over vreemdelingenrecht, huurrecht en arbeidsrecht. Lotje Krouwel ging langs en sprak met een jurist en vrijwillig juridisch adviseur.
Wanneer je de vrouwenrechtswinkel aan de Bos en Lommerweg binnenstapt is het er gezellig druk. Aan verschillende tafels zijn groepjes vrouwen met elkaar in gesprek. Deze vrouwen komen niet allemaal voor juridisch advies, maar vaak ook voor één van de activiteiten van ontmoetingscentrum Stichting Aminah, waarmee de vrouwenrechtswinkel het pand deelt. Stichting Aminah zet zich in voor ontmoeting tussen en emancipatie van vrouwen.
Laagdrempelig
Rajae (32), jurist bij de vrouwenrechtswinkel, legt uit dat de bestaande functie van de locatie de vrouwenrechtswinkel “letterlijk en figuurlijk” toegankelijk maakt. “Je kunt er gewoon binnenlopen voor contact, en het advies wat je zoekt is ook laagdrempelig.”
Scheiding
De vrouwenrechtswinkel Amsterdam opende in september 2021 haar deuren. Sinds de opening hebben al 358 vrouwen met een juridische vraag contact gezocht met de rechtswinkel. Rajae en Blenda (27), één van de vrijwillige juridische adviseurs bij de vrouwenrechtswinkel, vertellen dat de meeste vragen te maken hebben met echtscheidingen. Zo hebben veel vrouwen vragen over of en hoe zij zelf een scheiding in gang kunnen zetten, en zijn zij zich vaak nog niet bewust van de financiële kosten die komen kijken bij een scheiding.
Waterschade
Ook ontvangen Rajae en Blenda regelmatig vragen die raakvlakken hebben met het vreemdelingenrecht, arbeidsrecht en huurrecht. Na de stormachtige periode afgelopen winter was er bijvoorbeeld een vrouw die veel last kreeg van waterschade. Door de verhuurder en eigenaar van de woning werd zij van het kastje naar de muur gestuurd, wat het voor haar moeilijk maakte om een oplossing te vinden.
Advies
Blenda en de andere juridische adviseurs helpen vrouwen als deze na een eerste intakegesprek met een persoonlijk juridisch advies, maar ook met wat eventueel de mogelijkheden zijn rondom financiële hulp daarbij. De manier waarop zij bij de vrouwenrechtswinkel ‘nog wat van alle smaken’ aan onderwerpen binnen het recht kan proeven was voor haar een belangrijke motivatie om zich meteen aan te melden als student-vrijwilliger bij de organisatie.
Afhankelijkheid
Nadat Blenda een advies heeft uitgewerkt wordt dit nog bekeken door een jurist, waar Rajae er één van is. Door haar eerdere ervaring in het verbeteren van de rechtsposities van vrouwen, is zij zich er sterk van bewust dat het vaak de financiële afhankelijkheid is wat het voor vrouwen moeilijk maakt om juridische hulp te zoeken. Dit is een gat waar de vrouwenrechtswinkel in springt en ook een belangrijke reden waarom zij zich in eerste instantie in samenspraak met de gemeente en vrouwenorganisaties heeft gevestigd in West, hier bevindt zich een groot deel van deze doelgroep.
Nieuwe locaties
In september 2022 wil de vrouwenrechtswinkel Amsterdam twee nieuwe locaties openen. Ook op deze locaties hoopt de organisatie nauw samen te werken met de bestaande vrouwennetwerken, zoals zij doen met Stichting Aminah in West. Op deze manier kunnen ze meer vrouwen bereiken en hen op een laagdrempelige manier bewust maken van wat deze organisaties voor hen kunnen betekenen.
Lotje Krouwel