Van der Heijden in Bos en Lommer bakt weer ‘speculaasgebakjes’

Foto Patricia Jacob
Hoogstins2024

Richting Sinterklaas breidt Bakkerij van der Heijden altijd het speculaasaanbod uit en ligt er een speculaasfavoriet van Patricia in de vitrine.

Net als de meeste koks in West gaan ook onze bakkers met de seizoenen mee. Rond Vastenavond (maart 2025) pakt de Zweeds-Finse bakkerij Selma’s in Bos en Lommer weer uit met semlor, goddelijke bollen met slagroom en amandelspijs, bestrooid met poedersuiker. Sinds oktober maakt Bakkerij Westerpark weer elke zaterdag (vegan) oliebollen en appelbeignets. En voor je het weet, hebben Westerbos (Westerpark) en Straathof (Oud-West) weer kwarkini’s: gefrituurde kwarkbolletjes met vruchtensuiker – het ‘gezonde’ alternatief voor oliebollen.

Uitbreiding speculaasaanbod
Richting Sinterklaas breidt Bakkerij van der Heijden aan de Bos en Lommerweg 207 altijd het speculaasaanbod uit. Behalve speculaasjes en speculaasbrokken liggen er dan staven van én (zilveren) bakjes met gevulde speculaas in de vitrine. Over die bakjes wil ik het vandaag hebben, want die naam doet totaal geen recht aan de creatie. ‘Bakje’ neigt naar ‘bakkie’, en dan is toch wat mager voor iets dat feitelijk een ‘speculaasgebakje’ is, en ik nog nergens anders in de stad heb gezien (3,20 euro per stuk).

Dot amandelspijs
Qua vorm lijkt dit gebakje op een muffin. De onder-, boven- en zijkant bestaat uit kruidige speculaas. Het ‘krokante kapje’ bovenop pronkt met een amandel, haal je het eraf dan breng je een forse dot amandelspijs aan het licht. En laat amandelspijs nou net iets zijn waar ik wel pap van lust. “Ze zijn niet goedkoop”, zegt een medewerkster. “Maar ze zijn wel heel lekker.” Dát kan ik beamen. Vandaag at ik er namelijk eentje bij een kop zwarte koffie. De herfst heeft doorgaans niet het beste weer van het jaar, maar met het smulaanbod van dit seizoen zit het picobello.

 

DeWestkrant