Van ‘eenzame uitvaarten’ op begraafplaats Sint Barbara worden voortaan geluidsopnames gemaakt. Het gaat om overledenen van wie geen familieleden of vrienden bekend zijn. Met deze toezegging komt wethouder Reinier van Dantzig gedeeltelijk tegemoet aan de wens om de uitvaarten vast te leggen omdat zich later soms alsnog nabestaanden melden.
De ‘eenzame uitvaarten’ worden georganiseerd en betaald door de gemeente. Het gaat om zo’n tien uitvaarten per jaar op Sint Barbara bij het Westerpark. Dichters van de stichting De Eenzame Uitvaart dragen bij de plechtigheid een speciaal geschreven gedicht voor.
CDA-raadslid Diederik Boomsma heeft aangedrongen op het maken van video-opnames omdat later opgespoorde nabestaanden dat op prijs zouden stellen. Gezien de lage kosten (25 euro) en het aantal gevallen kiest het college van B en W voor een geluidsopname die een jaar zal worden bewaard, zo beantwoordt Van Dantzig schriftelijke vragen.
Van Pippi Langkous tot eenzame verslaafde
Eind maart was er de uitvaart van een 62-jarige bewoonster van de Hasebroekstraat in Oud-West. Auteur en buurtbewoner Joris van Casteren ging kijken bij haar woning, sprak met buren en spoorde na de uitvaart een oudere zus op.
Van Casteren schetst het beeld van een meisje dat vroeger met sproeten en lang rood haar leek op Pippi Langkous. In haar puberjaren werd ze rebels, ze vertrok naar Amsterdam waar ze zich met baantjes en modellenwerk in leven hield. Ze woonde een tijd in kraakpanden. “In het uitgaansleven legde ze met eindeloze hoeveelheden drank en drugs de basis voor een grondige verslaving”, schrijft Van Casteren.
Haar leven eindigde eenzaam in haar overvolle en vervuilde woning op de derde etage in de Hasebroekstraat. Lees het verhaal van Joris van Casteren op de site van de stichting De Eenzame Uitvaart.