We geven toe dat er aan koffie en ijs geen gebrek is in de Jan Evertsenstraat. Maar volgens Patricia heeft Bolletje zo’n lieve ijscoman dat we er toch aandacht aan besteden.
Toen ik de nieuwste lunchroom van de Jan Evertsenstraat verliet, viel mijn oog op het pijpenlaadje aan de overkant: Bolletje. Een lachend gezicht achter de toonbank, daarvoor een tafeltje en twee stoelen bij wijze van terras. Naast de ijshoorntjes met en zonder chocolade stond een kannetje koffie in een verwarmingsbak met zand.
Zandkoffie
Turkse zandkoffie, je kent het vast wel. In de zandbak wordt het kannetje geleidelijker en gelijkmatiger warm dan op een fornuis. De koffie smaak er net even intenser door. Er wordt vaak gezegd dat de koffie door het gebruik van zand aardser smaakt. De formidabele notenbar Tataroglu die ooit in deze straat zat, hield geregeld een zandkoffieproeverij. Weer eens wat anders dan nippen aan de speciality coffee met havermelk van White Label, iets verderop.
Marasijs
Het ijs dat bij Bolletje in de bakken ligt, heeft ook een Turkse oorsprong: Marasijs, ook bekend als ‘dondurma’. Dit ijs wordt gemaakt van room, slagroom, suiker, salep (meel van orchideeën) en mastiek (hars van de mastiekboom). Het is elastischer en plakkeriger dan ‘gewoon’ roomijs. Bij Bolletje is het te koop in smaken als mango, kiwi, vanille, chocolade, aardbei en pistaches. Omdat het gisteren best warm was, ging ik erheen om een bolletje te scoren (à 1,50 euro). De ijscoman begroette me hartelijk. Hij herkende me nog van de vorige keer, toen ik voor zijn toonbank stond te dralen. “Gaat het goed met je? Leuk dat je er weer bent.”
De Indo van Jan Eef
Hij vertelde me dat het druk was geweest. “De scholen zijn weer begonnen. Er kwam ’s middags een hele klas langs. Ze hadden heel veel trek in ijs.” Bolletje blijkt van zijn zoon te zijn. “Samen met zijn vrouw heeft hij De Indo van Jan Eef, ken je die zaak?” Nou en of! Ik schreef er ooit een stuk over, waarin ik vertel hoe die Indo verleidt met kleur en verse kruiden en ik in het bijzonder de gele rijst (nasi kuning) aanprijs.
Lieverd
Hij glundert als hij ziet hoe enthousiast ik ben. “Ze werken allebei hard, daarom sta ik nu hier. Ze hebben ook nog kinderen. Die kinderen zijn heel lief. Ik houd veel van ze.” Zijn ogen beginnen te fonkelen. Volgens mij zou hij het liefst nul naar ze toe rennen. Je zal zo’n opa hebben! Wat een lieverd!
Aanwinst
Ik herinner me opeens dat ik hem ooit heb zien klussen bij De Indo van Jan Eef. In 2021 was dat, de zaak was toen nog niet open. Ik kwam toen geregeld langs om te vragen wanneer de opening was. Klusjesman, ijsverkoper, barista: deze opa is van alle markten thuis. Het ijs dat hij verkoopt is trouwens ook prima: romiger dan ik had verwacht. Een fijne aanwinst in een straat die ook Barbie-ijs en croissantjes ijs heeft.