Trends in West: wordt specialty hot chocolate het nieuwe goud?

Stach op de Overtoom. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In West drinken we koffie van kwaliteitsbonen uit alle hoeken van de globe. Naast specialty coffee kun je bij ons nu ook specialty hot chocolate krijgen. Patricia vraagt zich af of deze drank de nieuwste hit gaat worden.

In januari 2023 schreef ik dat in Oud-West de specialty coffee tegen de plinten klotst. De J.P. Heijestraat had er toen net een derde koffiezaak bijgekregen. Rond die tijd waren aan het toch al riante koffieaanbod in de Kinkerstraat twee nieuwkomers toegevoegd: Five Ways en Cafecito.

Monocultuur
Die koffiegekte in ons stadsdeel is nog niet passé. Schuin tegenover vegan bakkerij Margo’s op het Bellamyplein, waar je ook specialty coffee kunt krijgen, komt een nieuwe zaak. ‘Something is brewing’, staat op de afgeplakte ramen. Gezien die tekst en de andere hints, lijkt het om een – zucht – koffiezaak te gaan. O ja, in de Tweede Hugo de Grootstraat in Westerpark, tegenover de unieke Ethiopische koffiewinkel Harar, zit nu het zoveelste filiaal van Cafecito. Voor ondernemers is koffie blijkbaar het zwarte goud, dus bouwen zij vlijtig aan een monocultuur van heb ik jou daar.

Specialty hot chocolate
Ik ben dol op koffie, maar zelfs ik vind het allemaal een beetje too much en behoorlijk gááp. Meer en meer groeide mijn verlangen naar een ander warm drankje, zeker nu de temperaturen steeds dieper dalen. Toen ik onlangs een persbericht las over specialty hot chocolate, veerde ik dan ook op: ein-de-lijk iets anders dan koffie (of matcha, je weet wel, die andere hype).

Mörk Chocolate
Het persbericht kwam van eetwinkel Stach. Vorige week lanceerde het mini-concern drie soorten specialty hot chocolate van cacao blends van Mörk Chocolate, waaronder twee vegan varianten. De basis van deze blends is cacaopoeder. Op de website van Mörk, een van oorsprong Australisch bedrijf, lees ik dat zij een deel van die poeder zelf maken. Daarvoor gebruiken ze hun eigen chocolade van ‘zorgvuldige geselecteerde cacaobonen’. Weer eens wat anders dan het alom bekende bruine poedertje uit de gele Nestlé-bus.

Bijzondere kruiden
De chocolademelk, die bij alle Stach-vestigingen te koop is, is er in drie smaken: Junior Dark 50% (brownie-achtig), Original Dark 70% (toffee) en Dark Milk & Salt 65% (zout en zoet). Voor maatwerk kun je kiezen uit een selectie van bijzondere kruiden, zoals Szechuan peper, Maldon zeezout, pumpkin spice, kaneel of kardemom (vanaf 3,95 euro voor een kleine beker).

Toppings
Vervolgens kun je je drankje aftoppen met geroosterde marshmallows (1,50 euro) of bijvoorbeeld met slagroom en pistaches (2,00 euro). Keuzes, keuzes. Twintigers draaien hun hand er niet voor om; hoe meer hoe beter. Ikzelf zou het bij de Original Dark 70% houden, hoogstens met een snufje kardemom, dat is al spannend genoeg en duur zat.

Hot specialty chocolate met crème brûlée
Bij ons in West wemelt het van de produkten die niet standaard zijn, zoals de blauwe chocolademelk van Ao in Westerpark. Stachs nieuwste drankje past prima in dit rijtje. Wie weet wordt het wel bijna even populair als specialty coffee. Ik schat in dat bakkerij Salvo ook wel wat ideeën heeft voor specialty hot chocolate met een twist. Ze serveren er nu bijvoorbeeld espresso met crème brûlée. Misschien doen ze binnenkort dat Franse dessert bovenop kwaliteitschocolademelk. Ik stem vóór!