‘Toko Mokum’ is de tentoonstelling over Indische en Indonesische toko’s in het Amsterdam Museum. De expo is uitgebreid met een podcast over Toko Bandung in Nieuw-West en een podiumprogramma over Indische kookschriften.
In juni vertelden we je in dit stuk over de expo die nog tot 7 januari 2024 is te zien in het Amsterdam Museum: ‘Toko Mokum – De Indische eetcultuur in beweging’, een tentoonstelling over Indische en Indonesische toko’s in onze stad. In deze tentoonstelling schittert een zaak uit Nieuw-West: Toko Bandung aan de Pieter Callandlaan 333. Inmiddels heeft Toko Mokum ook een serie podcasts op Spotify. Zo kun je onder meer ‘De oma’s van Toko Bandung’ beluisteren. De huidige eigenares Diana Wauran vertelt hierin over haar zaak, de gerechten en de bezoekers.
Hapjes, drankjes, mooie verhalen
Op zaterdag 25 november organiseert Riboet Verhalenkunst, de initiatiefnemer van de expo, een podiumprogramma in het Amsterdam Museum: ‘Café Riboet: Kookschriftverhalen’. In veel Indische families rouleren kookschriften met familierecepten die soms van generatie op generatie worden doorgegeven. Sommige kookschriften zijn samengesteld in oorlogstijd, in gevangenschap in een Japans kamp bijvoorbeeld, toen er weinig te eten of te koken was. In de tentoonstelling besteedt Riboet Verhalenkunst al aandacht aan deze bijzondere manier waarop de Indische eetcultuur wordt doorgegeven. Maar er is veel méér over te vertellen, en die verhalen worden op die dag gedeeld. Heb jij ook een kookschrift in de familie? Neem het mee naar het event. Naast schrijfster Dido Michielsen en andere bekende gasten, video en mooie muziek is er ruimte voor verhalen vanuit het publiek. Het programma is van 16.00 tot 18.30 uur en kost 15 euro per persoon.
Indische Nederlanders
De Westkrant schrijft geregeld over Indisch en Indonesisch eten en de band met de voormalige kolonie. Nieuw-West is namelijk het stadsdeel waar in de jaren ‘50 en ’60 veel mensen kwamen wonen vanuit voormalig Nederlands-Indië. Voor Amsterdam was het daarmee de bakermat van de Indorock, maar ook de plek waar de eerste toko’s met Aziatische ingrediënten en Indische en Indonesische gerechten verschenen.