Om Amsterdammers te voorzien van dé Brabantse lekkernij gooide Marcel Ginus het roer om en begon hij een zaak in de Kinkerstraat. Hij verkoopt er traditionele worstenbroodjes, maar heeft ook een vegan- en halal-versie. Zijn Indische roots komen naar voren in zijn worstenbroodje deluxe met rendang.
“Brabanders zijn heel blij dat ik er ben. Amsterdammers waren in het begin wat sceptisch, maar inmiddels weten ze ook de weg naar mijn zaak te vinden”, zegt Marcel Ginus, eigenaar van The Genius. Dat deze worstenbroodjeszaak met koffie in de Kinkerstraat zou landen, kondigen we al eerder aan. Van scepsis merkten wij niet zoveel; veel van onze lezers reageerden dolenthousiast. Zelf ben ik harstikke blij dat de zaak sinds 10 oktober is geland. Slenteren door Oud-West en tussendoor happen in een Brabants worstenbroodje? Ik stem voor!
Lef
Worstenbroodjes zijn overigens geen nieuw verschijnsel in onze stad. Je vindt ze bijvoorbeeld in de supermarkt of bij Bar Mimi in de Potgietersstraat, maar dat is niet te vergelijken met wat je bij The Genius vindt: het assortiment is er bijna oneindig en speelt in op elke behoefte en smaak. Bovendien is Marcel vriendelijk, gastvrij én heeft hij lef in z’n donder.
‘Echte werk’
Ga maar na: om Amsterdam te voorzien van Brabantse worstenbroodjes zegden hij en zijn vrouw hun baan op, verkochten ze hun huis in Tilburg en vertrokken ze naar Amsterdam, de stad waar hun dochter woont. “Worstenbroodjes uit de supermarkt? Die zijn natuurlijk niet te harden.” Volgens Marcel zijn de broodjes die hij verkoopt ‘het echte werk’.
Houben Worstenbrood
Zijn broodjes worden een paar keer per week vers geleverd door Houben Worstenbrood, een familiebedrijf dat al sinds 1935 worstenbroodjes in Brabant maakt. De onderneming heeft een eigen bakkerij in Eindhoven. Het gehakt is afkomstig van duurzaam werkende boeren, aldus de website. Ook biedt Houben vegan worstenbroodjes op basis van peulvruchten. Bij The Genius vind je zowel de traditionele variant met varkensvlees (2,95 euro) als een vegan- én halal-versie, inclusief halal-kip, extra eiwit en volkorenbrood.
The Triple Trufle
Naast ‘gewone’ worstenbroodjes verkoopt Marcel ook worstenbroodjes deluxe met toppings, zoals The Triple Truffle en The Genius. Bestel je het truffelbroodje dan krijg je varkensgehakt met truffel, Parmezaanse kaas, truffelmayo en truffel crisps. Reken bij het geniale broodje op vegan gehakt, vegan rendang en rode pepers. “Ik wil nog meer Aziatische smaken gaan aanbieden. Ik ben daarover in overleg met Houben”, zegt Marcel, die Indische roots heeft.
‘Brabants worstgevoel’
Extra leuk is dat de ‘gewone’ worstenbroodjes ook allemaal in miniformaat te koop zijn. Niets mis met vlammetjes, kaassticks of bitterballen. Maar waarom niet een keer een schaal met van die kleine ‘Brabo’s? Bier erbij, en borrelen maar. Voor die borrel zou ik dan zeker véél traditionele worstenbroodjes inslaan; in de strijd tussen vegan en varken, ging het varken er wat ons betreft met de winst vandoor: goed sappig, maar niet te vet en elegant gekruid. Dit verrukkelijke broodje eet zo makkelijk weg dat je in no time met lege handen staat en om meer wilt krijsen. De vegan versie (3,75 euro) is smaakvol, maar iets droger. “Voor het Brabantse ‘worstgevoel’ moet je de klassieker hebben”, vindt mijn vriend.
Aandacht
“Bij beide broodjes merk ik trouwens dat er veel aandacht aan het brood is besteed”, meldt hij. Meneer heeft een punt: het licht gezoete witbrood heeft een prachtig bruine buitenkant die iets krokant is. Zelfs zonder iets erin, zou ik mijn lunchtrommel ermee kunnen vullen. Veel beter dan zo’n suf wit kadetje.