Schrijver Abdelkader Benali schrikt nog altijd van de statistieken. “Een blank kind kent als hij naar school gaat gemiddeld al zo’n 2000 woorden, een niet-blank kind de helft of minder.” Zijn ouders waren Marokkaanse gastarbeiders, bij hem thuis werd geen Nederlands gesproken. Datzelfde geldt voor de kinderen op de Slootermeerschool in Nieuw-West waar hij onlangs te gast was in het kader van een project van wetenschappelijke uitgeverij Elsevier.
“Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat juist deze kinderen plezier in taal krijgen door middel van verhalen vertellen, lezen en schrijven. Ik wil graag een voorbeeldfunctie voor ze zijn. Als ik het kan, kunnen zij het ook”, zo vindt Benali.
Elsevier organiseert jaarlijks met de Slootermeerschool de Taaltalentdag, want zoals zij zelf zeggen; taal is je paspoort voor de toekomst. Vrijwilligers van Elsevier komen voorlezen op school en proberen zo hun steentje bij te dragen aan de strijd tegen laaggeletterdheid in Amsterdam, die meer dat zestien procent zou bedragen. Dit evenement is dan ook vooral bedoeld om scholieren te inspireren en plezier in taal te laten krijgen.
Bij de feestelijke opening met muziek klinkt wat boegeroep als ze het woord ’taal’ horen. “Krijgen we nou toch gewoon les?”, vragen sommige kinderen angstig. “We gaan leren over taal, maar op een leuke manier” legt een leraar uit. En leuk is het zeker. De kinderen stormen enthousiast van lokaal naar lokaal, waar steeds een andere workshop gegeven wordt.
Er is poëzie en er zijn rappers. “Bij rappen is articulatie en je woordenschat erg belangrijk” legt rapper Djizzy uit. Eerst nog voorzichtig, maar met steeds meer overtuiging, rappen de kinderen vrolijk mee met hun zelfgemaakte teksten. In de les poëzie mogen de kinderen zelf gedichtjes schrijven en illustreren met knipsels en plaksels uit tijdschriften. De leraar leest deze gedichten aan het einde van de les met veel gevoel voor drama voor, tot groot plezier van de kleine schrijvers.
Kinderboekenschrijvers komen voorlezen uit eigen werk. Bette Westera, Kyra Bououargane, Gerard Delft en Wim Bos lezen voor uit een van hun eigen boeken. Abdelkader Benali praat met ouders over hoe ze kunnen zorgen dat hun kind zich goed ontwikkelt, ook als er thuis een ander taal wordt gesproken.
(tekst Anne Noorman)