Sprekende bomen in Domela Nieuwenhuisplantsoen, Westerpark en Erasmuspark

(Foto Buurtlicht)
Hoogstins2024

Opgericht door Tanja Henn in 2017 zet Buurtlicht zich als stichting vanaf 2020 in om met lichtkunst sociale banden in de buurt te versterken. De manifestaties spelen al zeven jaar een bijzondere rol op meerdere locaties in de Staatslieden- en Frederik Hendrikbuurt. Met Wonderwoud West breidt Buurtlicht haar missie uit met ecologische kunst in de stadsparken. Naast het Westerpark, waar vanaf 2020 meerdere manifestaties plaatsvonden, zijn er in de komende maanden twee nieuwe locaties: het Domela Nieuwenhuisplantsoen (10 november) en het Erasmuspark (15 december).

Natuurhappening
Op 10 november wordt de eerste natuurhappening gehouden in het Domela Nieuwenhuisplantsoen aan de Spaarndammerstraat. Presentatrice Mignon van Ingen opent de avond met een inleiding over het bij elkaar brengen van natuur en cultuur en over de verwevenheid tussen alles dat leeft of is. Natuurlijke interacties zijn erop gebaseerd onze leefwereld in balans houden, als we ze daarvoor de ruimte geven.

Symbiose
De geschiedenis van dieren, bomen, struiken, planten, zwammen, schimmels en bacteriën is er een van verbindingen en symbiose. Symbiose betekent letterlijk samenleven en dat betekent dat planten, dieren en mensen elkaar nodig hebben. In de natuur is alles met elkaar verbonden. Alles maakt deel uit van een groter geheel en dat er een wereld is die in elkaar groeit en elkaar nodig heeft is voor Mignon en natuurlijk ook voor alle andere deelnemers een gegeven. Het observeren en het herstellen van dit gegeven vraagt om actie. Planten, dieren en mensen… ze voeren een strijd vol interacties.

Optredens
We kunnen heel veel van de bomen leren en niet alleen door ze te bekijken, maar bijvoorbeeld ook door ervan te proeven. Op 10 november zijn er naast projecties van gedichten en kunstwerken en wandelingen langs een zevental bomen met verhalen over o.a. ook Domela Nieuwenhuis, de Maria Magdalenakerk en oud-buurtbewoner Martin Abma (1957-2023), ook enkele optredens van o.a. Steven Leftery Lewis en GreatVibes, bestaande uit een tiental 55-plussers die een dans opvoeren. Een oude boom stuurt een ondergrondse oproep om een voedseltransport te realiseren naar een kleinere boom. De schimmeldraden ontwaken om een netwerk tot stand te brengen. Maar, is het netwerk lang genoeg, of moet het publiek misschien bijspringen? 

Snavels maken
Voorts is er voor de kids op 23 november van 16:00 tot 16:45 uur een workshop snavels maken o.l.v. Monique Wijnschenk in Kindertheater De Krakeling aan de Pazzanistraat 15. Daarna begeleiden Mirjam Aalbers van 17:30 tot 18:15 uur en Linda Schinkel-Spierenburg van 18:30 tot 19:15 uur een wandeling door het oude Westerpark met de besnavelde kinderen langs 10 bomen. Daarna is er van 19:30 tot 19:50 uur een gratis theatervoorstelling getiteld Licht-Schemerboom door Corpus Acrobatics. 

Keltische bomenkalender
Dankzij Westergas Foundation heeft Wonderwoud voor 23 en 24 november een nieuwe locatie in het Westerpark ter beschikking gekregen in de Pazzanistraat 1. Geopend van 14:00 tot 21:00 uur is er op beide dagen de mogelijkheid info te vinden over de boom die bij je hoort volgens de Keltische bomenkalender. Er is vervolgens een workshop hout en amuletten maken en de mogelijkheid in runenschrift de Keltische bomenkalender uit te beelden. Daarnaast kun je er met Anna Topalovic paddenstoelen haken met daarin een wens voor de toekomst van bomen in het algemeen en/of het klimaat. Verkleed als boom doet Samu Ramphal yoga tree poses en vertelt daarbij over bomenwijsheid.

Kunst rond bomen en natuur
Ook zullen er in de bovenruimte kunstenaars werk projecteren rondom de thema’s bomen en natuur. Nynke Kuipers met bosschilderijen, Aristide Weitenberg met natuurfoto’s Westerpark, Dilip Nankoe met imaginaire bosgezichten en Monique Wijnschenk met tekeningen van insecten en andere natuurwezens. Mirjam Aalbers toont er natuurlijke sieraden, Tanja Henn digital layers en prints over verbindingen tussen hemel en aarde en kunst rondom bomen en Aja Waalwijk presenteert projecties uit zijn boekzagerij die mogelijkerwijs inspireren voor het schrijven van een eigen verhaal voor buurtlicht.talking.trees@gmail.com 

Sprekende bomen
En natuurlijk zijn er ’s avonds van 17:00 tot 21:00 uur de sprekende bomen, voorzien van gezichten, te zien en te horen. Iedereen is van harte welkom. Op zondag 15 december is er ook een programma in het Erasmuspark. Voor meer informatie over de programma’s zie www.buurtlicht.nl

De gemeente Amsterdam, Het Cultuurfonds, Postcodeloterij Buurtfonds en Am- sterdams Fonds voor de Kunsten hebben het project mogelijk gemaakt. 

door Aja Waalwijk

DeWestkrant