Snacken bij de Weedburger-joint: even lekker een vegan vette bek halen

(foto: Patricia Jacob)
Hoogstins2024

“Welke veertiger gaat hier nou eten? Groene algenmosterd, wat is dát? Veel te ‘hippig’ voor ons.” Mijn vriend en ik zijn bij The Dutch Weedburger Joint in de Nicolaas Beetsstraat, op de plek waar ooit het bruisende Jamaicaanse restaurant Planet Rose zat. Nu loopt de een na de andere millennial er binnen om bij muziek van Prince en Dolly Parton veganistisch te snacken. Sinds 21 juni staat de deur van ‘The Joint’ open, de officiële opening was vorige week.

De zaak is klein, maar het verhaal erachter is groot. Op verzoek van de Sea First Foundation schreef Lisette Kreischer een kookboek met zeewierrecepten. Na de publicatie daarvan besloot ze met vriend en filmmaker Mark Kulsdom voor research naar New York te gaan. De hamvraag: hoe konden ze zeewier zo presenteren dat het een populaire vleesvervanger zou worden? Hun zoektocht leverde een documentaire op en het recept van de Dutch Weedburger, een burger van zeewier uit de Oosterschelde en sojabonen. Al snel werd deze plantaardige burger een hit op festivals in heel Nederland.

Zeewier barst van de proteïnen, omega-3-vetzuren en mineralen. Dat dit voedzame plantje lekker is als burger had ik al ontdekt. Maar plantaardige snacks als Wish ‘n Chips (weed bites en friet) en Seawharma zijn nieuw voor me; bestellen, dus. De biologische frieten zijn prima, maar de weed bites vinden we minder. Ze zijn gemaakt van sojabonen en doen denken aan tahoe, maar dat is het dan weer niet. In ieder geval absorberen ze het frituurvet als een dolle en smaken ze vrij vlak.

Van de Seawharma (12 euro), een mix van gegrilde seitan (een eiwitrijke vleesvervanger) en zeewier, worden we blijer: goed gekruid met Arabische specerijen, een aantrekkelijke grillsmaak. We nemen er Indian Spiced Lime Pickle bij. Een medewerker waarschuwt ons voor de hoeveelheid pit erin. Als reactie likken we het hele bakje leeg en bestellen we nog een snack, de Weed Dog ditmaal. Benieuwd hoe je een hot dog vegan maakt. Met behulp van seitan, zeewiervlokken en het pepertje chipotle, zo blijkt. Rode zuurkool erbij, twee smakelijke romige sauzen: BBQ-saus en de groene algenmosterd. We vegen onze vette bekken af met véél servetten. “Ik wed dat ze die ook recyclen”, zegt mijn tafelgenoot, “Alles is hier zo verantwoord. Kunnen wij nog van leren.”
http://dutchweedburger.com

DeWestkrant