Ondernemers in West zien altijd kansen, zelfs in deze onvoorspelbare tijd. Ook dit jaar doken er weer veel nieuwe smulplekken op. Patricia zette de uitblinkers op een rij.
Dat we een QR-code zouden moeten laten zien om een restaurant of café in te kunnen, konden we ons een paar jaar geleden niet voorstellen. Maar sinds september 2021 is dit de harde realiteit. Dat was zeker niet de enige opbrengst van corona. We zitten immers tot en met 14 januari 2022 wéér in een lockdown.
En dat is heel zuur voor velen, zoals horecaondernemers, die het toch al flink voor de kiezen hebben gekregen. Desondanks waren er dit jaar nog zat entrepreneurs die nieuwe restaurants, afhaalzaken en lunchrooms openden. Ook kwamen er nog flink wat andere smulplekken bij, zoals bakkers en traiteurs. Welke adressen je zeker eens moet bezoeken? Nou, deze!
Het beste restaurant
La Tarantella, Bentinckstraat
Het menu van La Tarantella in Westerpark leest als een tintelend vakantieliedje. Je bent er omringd door goede vibes en snoept je met gemak een weg door de avond. Na tonijn- en octopuscarpaccio als voorgerecht kun je via zwarte linguine met koningskrab van de grill navigeren naar een soufflé van pistaches met vanille-ijs. Hoewel je jezelf ook een groot plezier zou doen door een schaal met verschillende soorten gefrituurde vis, waaronder rode mul, gamba’s en inktvisringen, als een van de gangen op te voeren. Dikke kans dat je aan het eind van de avond friends for life bent met de mensen aan de tafel naast je; de sfeer is hier zó ontspannen dat de woorden en grappen als vanzelf komen. Een buurtrestaurant dat in Zuid-Italië op z’n plaats zou zijn.
Het meest prestigieuze restaurant
Daalder Amsterdam, Postjesweg
Nog geen half jaar nadat chef Dennis Huwaë met Daalder zijn eerste Michelinster ontving, verhuisde hij zijn restaurant van de Jordaan naar een locatie in De Baarsjes. Op creatieve wijze boetseert hij hier creaties van delicatessen (truffel, kaviaar, coquilles) en ‘eenvoudige ingrediënten’ (aardappel, biet, pompoen). Eten bij Daalder betekent een avondvullend programma.
De verleidelijkste eetplek
Vicio, Bilderdijkstraat
Dit smulhuis in Oud-West is behoorlijk allround: van ’s ochtends tot ’s avonds open, restaurant en afhaalzaak ineen. Het feest begint al bij het ontbijt: cakejes, croissantjes met pistachecrème, taarten met jam. Het kan niet op bij Vicio. En vanzelfsprekend serveren ze échte cappuccino’s. De chef kneedt ondertussen het deeg voor de pasta en bereidt de lunch en het diner voor. En passant maakt hij appetizers, waaronder gefrituurde risottoballetjes met uiteenlopende vullingen. Ik ging naar huis met een pasta die ik op Sicilië vaak at: tagliatelle met zongedroogde tomaten, rozijnen, pijnboompitten, kappertjes, knoflook, peterselie, geraspte pecorino en geroosterde broodkruimels. Wat een genot! Trouwens, de cassata van Vicio is ook een aanrader: cake met gezoete ricotta gehuld in een laagje marsepein, plus een topping van gekonfijt fruit.
Het vrolijkste restaurant
Café Saté, Hugo de Grootplein
Een stuk Jordaan in Westerpark. Bij Café Saté lijkt iedereen elkaar te kennen en struikelen de Hollandse hits over elkaar – van André Hazes tot Rob de Nijs. Achter de bar zingt The Singing Chef af en toe mee, terwijl hij bier blijft tappen. Op het menu: Holtkamp-bitterballen, gestoomde broodjes rendang en – hoe kan het ook anders? –saté. Naar keuze met garnalen, tempeh of kippendijen. Die dijtjes zijn harstikke mals en hebben aan de buitenkant een fijn geroosterd randje. De iets zoete pindasaus erbij is ook om over naar te huis te schrijven.
Het origineelste restaurant
Veganees, Eerste Constantijn Huygensstraat
De combinatie veganistisch en Aziatisch hadden we in West nog niet. Totdat dit restaurant in Oud-West zijn deuren opende. Volgens de eigenaren is hun concept zelfs uniek in Nederland. Wat je bij Veganees kunt verwachten? Bijvoorbeeld wonton pizza’s met tofu, chili en nori-dressing. Gestoomde broodjes met pulled jackfruit, limoenmayo en pickled ginger. Of gyoza’s met paddenstoelen, cashewnoten en een japanse dipsaus op basis van citroen.
Het veelzijdigste restaurant
Stevig Amsterdam, Van Limburg Stirumplein
De stek van onder meer singer-songwriter Douwe Bob is méér dan een restaurant. Je kunt je hier namelijk ook vergapen aan werken van beginnende kunstenaars. En let even op die performance room! In deze jazzclubachtige setting staat een podium waarop zo’n beetje alles mogelijk is; van live-muziek tot stand-up comedy. Alleen even een wijntje drinken kan ook bij Stevig in Westerpark. Je weet niet wat je ziet als je er een borrelplank bij bestelt. Van de hoeveelheid kaas en/of charcuterie die erop ligt kan een gemiddeld gezin dineren.
De best verborgen lunchplek
Buitenvrouw, Nieuwpoortkade
Om bij Buitenvrouw te komen, moet je langs een hefboom en een portier. Je vindt de zaak dan rechts op de binnenplaats van creatieve werkplek Da Vinci in BoLo. In de lunchroom zwaait kookboekschrijfster Judith Cyrus de scepter. Ze serveert exotische drankjes (gemberbier, orgeade, pandan dawet), roert in vegetarische soepen en belegt broodjes. Dat laatste doet ze op z’n Hollands én Surinaams. Bruin of wit, peper of zuur, met bakkeljauw, pom, tempeh of kipworst Madame Jeanette. Die worst maakt ze zelf. Reken op sappig kippenvlees met aardig wat pit.
De meest decadente lunchzaak
Truffle Boutique, Overtoom
Hét adres voor iedereen die de truffel een warm hart toedraagt. Deze delicatesse met haar krachtige, aardse en wat mysterieuze smaak vind je terug in truffle popcorn, broodjes ei-truffelsalade, tosti’s en op borrelplanken met kaas en charcuterie. Daarnaast pronkt de Truffle Boutique in Oud-West ook met truffelproducten, waaronder truffelolie, truffelboter en truffelhoning – lekker bij manchego.
De fijnste lunchplek
Fika Amsterdam, Bellamystraat
Youcef heeft al dertig jaar een fruit- en groentekraam op de Ten Katemarkt in Oud-West. Sinds dit jaar heeft hij achter zijn kraam Fika Amsterdam geopend. Samen met horecavrouw Marit zorgt hij dat deze lunchroom op rolletjes loopt. De meeste ingrediënten die hier worden gebruikt, komen rechtstreeks van de markt. Je eet er zoetigheden – kaneelbroodjes, vegan blueberry cake – en royaal belegde broodjes. Een voorbeeld? De Fika Reuben, brood met pekelvlees, oude kaas, mosterd en rodekool.
De duurzaamste lunchplek
Focacceria, Overtoom
Bij deze zaak in Oud-West staat de focaccia op een erepodium. Het Italiaanse platbrood-aanbod is overweldigend: focaccia’s met olijven, tomaten of lichtgezoete uien (cipolle). Of toch maar een focaccia met mozzarella en huisgemaakte pesto? De eigenaren van Focacceria doen er alles aan om zo min mogelijk focaccia’s te verspillen. Zo toveren ze reepjes brood om in koekjes voor bij de koffie en verkopen ze broodpudding van focaccia.
De beste broodjesbar
Petit Kaddour, Bos en Lommerplein
Slagerij Kaddour heeft een dijk van een reputatie. West kon dan ook niet wachten tot er ook in dit stadsdeel een filiaal kwam. Bij deze vestiging in BoLo, Petit Kaddour, speelt de broodjesbar een glansrol. Natuurlijk kun je er een broodje met de befaamde grillworst bestellen. Maar daarnaast vind je er ook worstenbroodjes van kip en bijvoorbeeld een broodje pastrami met pijnboompitten, zongedroogde tomaat, augurk, zilverui en mosterdsaus.
De beste zuurdesembakker(s)
Fort Negen, Jan Evertsenstraat + Ulmus, Cabralstraat
De Baarsjes bleek de ideale voedingsbodem voor kwaliteitsbakkers te zijn. Vorige jaar bloeiden er maar liefst twee op, allebei met zuurdesembrood als specialiteit. Wie van de twee beter is – Fort Negen of Ulmus? Ik kan niet kiezen. Bij allebei is het brood uit de kunst: goed knapperig vanbuiten, een perfecte textuur vanbinnen, voedzaam tot en met. Qua zoetigheid hebben ze ook zo hun eigen hoogstandjes. Scoor bij Fort Negen een cannelé en bij Ulmus een cruffin. Het aanbod bij deze bakkers wisselt geregeld. Ga gewoon de ene dag naar Fort Negen en de andere naar Ulmus. Op die manier loop je nooit iets lekkers mis.
De beste toko
De Indo van Jan Eef, Jan Evertsenstraat
Dat de eigenaren van deze toko in De Baarsjes roots hebben op Sulawesi zie je terug aan gerechten als terong blado, aubergine met een zoete, pikante saus, en ayam woku, kip met citroengras en zoete basilicum. Maar bij De Indo van Jan Eef vind je ook gerechten uit andere delen van Indonesië, zoals ikan bali en rendang. Vervang de witte rijst eens voor nasi kuning. Deze in kokosmelk gekookte rijst dankt zijn kleur aan de geelwortel erin. Uit de nasi kuning van deze toko steken flink wat kruiden: limoenblaadjes, sereh (citroengras). Precies zoals het hoort!
De stoutste snack-spot
Biscuit Baby, Kinkerstraat
Bij deze afhaalzaak draait het om comfort food uit North Carolina, een gebied waar er flink op los wordt gefrituurd en ze niet op een calorie meer of minder kijken. Voor de biscuits die in Oud-West op de kaart prijken, staan Amsterdammers graag in de rij, Deze hartige cakesjes, die wat weg hebben van scones, worden op verzoek geserveerd met gefrituurde kip, bacon en honing. Mocht je daarna nog trek hebben, dan kun je bij Biscuit Baby ook nog aankloppen voor gruwelijk goede koeken, zoals het peanut butter chocolate cookie.
De beste traiteur
Faam, Jan Evertsenstraat
Met al het lekkers in de vitrine is het een eitje om de lekkerste etentjes te organiseren. Verse pasta’s, risotto’s, stoofschotels, kleurrijke salades, gehaktballetjes en gamba’s voor bij het aperitief. De toetjes bij Faam in De Baarsjes boeien ook flink, weet ik van mijn schoonmoeder, die het nu nog steeds heeft over de tiramisu.
De warmste takeaway
Couscousbar, Kinkerstraat
Voor comfort food op z’n Marokkaans is dit een steengoed adres. De zaak draait om couscous, en dat is niet zomaar een gerecht; het staat bekend als de ‘Koningin van de Marokkaanse keuken’. Bij de Couscousbar in Oud-West vind je er verschillende uitstekende versies van, stuk voor stuk zijn ze ‘fluffy’ tot en met. Elke hap is raak: warm, rijk van smaak en voedzaam. Niets liflafjes en getrut, maar eerlijk eten zonder fratsen dat staat als een huis.
De beste delicatessenzaak
Caseus, Jan Evertsenstraat
Bij dit snoepje van een delicatessenzaak is het lastig om je te beheersen. Bij Caseus in De Baarsjes stuit je namelijk op de een na de andere culinaire schat, veelal van Italiaanse origine: crema nocciola, biologische Parmezaanse kaas, Umbrische ham, gorgonzola dolce, pistacchio crema. Van bijna alle lekkernijen in zijn zaak heeft Jeroen de Waal het productieproces bijgewoond en kent hij het verhaal achter de producten. Dat hij een fijnproever pur sang is, merk je meteen als hij van wal steekt; de liefde voor zijn producten spat van zijn gezicht af.
De fijnste notenbar
Tataroğlu, Jan Evertsenstraat
Als je hier binnenloopt, waan je je in een schatkist. Je staat oog in oog met Turks fruit in allerlei kleuren en maten. Achter de vitrine aan de rechterkant liggen macadamia’s, pistaches en tachtig miljoen andere noten zij aan zij. Behalve ‘gewone’ noten zijn er ook exemplaren met witte, donkere en melkchocola. Als je wilt, kun je ze nog proeven ook. Vind je kikkererwten suf? Nou, dan ben je nog niet bij Tataroğlu in De Baarsjes geweest! Hier dopen ze die erwten namelijk in een bad van chocola. Weer eens wat anders dan chocoladepinda’s!
De beste kaaszaak
Kaasbuur, Admiraal de Ruijterweg
Eigenares Gita kiest voor producten die zo puur mogelijk zijn, liefst biologisch of biologisch dynamisch. Ook houdt ze het graag lokaal. Zo heeft ze veel Hollandse kaas in de collectie, zoals het Fransje, een kaasje uit Nieuw-West. Haar buitenlandse kazen zijn minstens zo bijzonder. De ‘occelli’ is mijn favoriet. Deze in kastanjebladeren gerijpte Italiaanse kaas heeft een nootachtige smaak, perfect voor de deze koude tijd. Kaasbuur in BoLo zit sinds september in hetzelfde pand als Bureau Wijn, de zaak van Gita’s vriend Daniel.