In onze buurt zitten we ruim in de boeken. We hebben vele OBA’s, boekenkasten en boekenwinkels. Nieuw, tweedehands, romans, kookboeken, thrillers en graphic novels. Wat voor soort boeken je ook zoekt, bij ons vind je ze. Deze route helpt je op weg.
Start: 1. De Dolfijn, Haarlemmerdijk 92
Deze boekhandel begon in 1981 in de De Clercqstraat, maar verhuisde in 1997 naar het huidige adres. Behalve literatuur en poëzie – ook in het Engels – vind je er boeken over geschiedenis, filosofie, psychologie, Amsterdam, kunst en sport. Ondanks het brede aanbod, is de collectie overzichtelijk opgesteld.
2. De Kookboekhandel, Haarlemmerdijk 133
De Kookboekhandel in de Haarlemmerbuurt bestaat sinds 1977. Toen Jonah Freud de zaak in 2023 wilde sluiten, dreigde een Amsterdams icoon te verwijnen. Gelukkig stond Daan van Kooten te trappelen om de winkel over te nemen en er zijn eigen draai aan te geven. Je kunt er nu koffie drinken, broodjes eten en/of een krant of kookboek lezen. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat de boekencollectie nog steeds om te zoenen is.
Of je nu de smaken van streetfood-hemel Singapore wil nabootsen of de Amerikaanse Cajun-keuken wil doorgronden, hier vind je het juiste leesvoer. Boeken van internationale chefs als Yotam Ottolenghi mixen met leesvoer van lokale chefs, waaronder Maureen Tan, die ooit een restaurant in Nieuw-West had, en Karen Gaasterland. Deze oprichtster van Balthazar’s keuken denkt mee over de kaart van twee uiterst geliefde zaken in West: Café Beurre en Petit Péché.
Daan organiseert geregeld events in zijn zaak (kookboekdiners, kookboeken bingo borrels) en heeft behalve kookboeken ook een selectie conserven, (natuur)wijnen en servies in huis. Tot mijn grote blijdschap traceerde ik er potjes sambal van het spetterende culinaire duo Mas van Putten en Carl Lemette.
Ooit runden zij een van de spannendste restaurants van de stad, De Vrouw met de Baard. Tegenwoordig zetten ze in Amsterdam het een na het andere smakelijke event op, terwijl ze ondertussen schaven aan een kookboek over de Molukse keuken en de ingrediënten voor hun sambals plat vijzelen. Volgens een medewerkster van De Kookboekhandel vliegen de potjes de deur uit. Dat verbaast me niet: een likje van deze heerlijk frisse sambal en elk prakje verandert in een koningsmaal.
3. Kringloopwinkel Kerk en Buurt, De Wittenkade 111
Na de verbouwing van vorig jaar is deze kringloopwinkel in de Staatsliedenbuurt weer om door een ringetje te halen. Naast serviesgoed en glaswerk vind je ook kleding en boeken. Het leeswerk staat achterin. De boeken in de kast gesorteerd op alfabet. Foto- en kunstboeken op tafel uitgestald. Comfortabele stoelen om direct aan het lezen te slaan.
4. Beeldverhaal, Bilderdijkstraat 80
Deze zaak in Oud-West grossiert in literaire kunstwerkjes. Welbekende strips als
Jan, Jans en de Kinderen, Suske en Wiske en Lucky Luke liggen hier naast Maus, Persepolis, 1984 en andere graphic novels. Je vindt er opvallend veel beeldromans over de koloniale tijd, zoals de fraaie boeken van de Indische striptekenaar Peter van Dongen (Rampokan, Familieziek).
5. Hoogstins, Kinkerstraat 117
Op z’n twaalfde dreef Eelke Hoogstins al z’n eigen handeltje en presenteerde hij zich buiten schooltijd als autowasser. Na een carrière in het bankwezen, besloot hij zijn ondernemersdrift vrij spel te geven en een winkel in de Kinkerstraat te openen. Al meer dan 35 jaar gaan hier behalve boeken ook agenda’s, kaarten, luxe cadeauartikelen en méér over de toonbank. “Het is net een Winkel van Sinkel”, zei hij toen ik hem voor dit artikel interviewde.
Vooral in het weekend is het er een komen en gaan van Bekende Amsterdammers, zoals Maarten Spanjer, snackexpert Eke Bosman en Anja Meulenbelt, en (Vrij) Anonieme Amsterdammers. De laatste tijd draait het pinapparaat overuren voor Ottolenghi’s Comfort en Toscanini’s Pasta. Qua literatuur zijn momenteel vooral Oroppa van Safae el Khannoussi en De stad van Marcel van Engelen niet aan te slepen.
Ik vind het mega ontspannend om er rond te struinen en de recencies van medewerkers te lezen – méér van deze handgeschreven stukjes bij de boeken, graag. Ook kletsen over de nieuwste boeken is mijn idee van fun. Er is altijd wel een medewerker die het boek heeft gelezen dat jij op het oog hebt. Het is dus een eitje om te checken of je potentiële aankoop slim is. Voor tips zit je hier ook gebeiteld, niet voor niets was een van de medewerkers vorig jaar in de race voor de titel ‘Boekverkoper van het jaar’.
Wie ik bedoel? Wies van der Hoek natuurlijk! Zoals je hier kunt lezen is een van haar lievelingsboeken De moeders van Mahipar van Forugh Karimi. Ik deel haar liefde voor dit spannende boek, dat je meeneemt door de geschiedenis van Afghanistan. Vorige week kocht ik een tweede exemplaar. Dit keer om cadeau te geven. Zeker weten dat dit boek in de smaak gaat vallen!
6. Sterre der Zee, Hasebroekstraat 43
Vorig jaar dreigde dit ‘cultuurmonument’ te verdwijnen. Maar gelukkig krijgt dit
antiquariaat in Oud-West van corporatie Stadgenoot een tijdelijk pand tijdens de funderingswerkzaamheden die in augustus van start gaan. Daarna kan Jan van Eijk met al zijn boeken – literatuur, kunst, filosofie – weer terug naar zijn vertrouwde pand in de Hasebroekstraat.
7. Finish: De Coöperatieve Nieuwe Boekhandel, Bos en Lommerweg 227
Deze boekhandel van, voor en door de buurt zit weer in rustiger vaarwater. De coöperatie verkeerde in zwaar weer en was op zoek naar een ondernemer die te hulp kon schieten. Zoals je hier kunt lezen is het voortbestaan van de winkel inmiddels veiliggesteld en gaat de zaak verder met een nieuwe winkelmanager: Israa Abdullatif. De eerstvolgende activiteit is op 26 januari. Er is dan een gezamelijke lezing van De gloed van Annemarie de Gee en Dagen als vreemde symptonen van Leonieke Baerwaldt. Mocht je mee willen doen aan de leeskring van 3 februari, dan is het wijs om alvast Oroppa van Safae el Khannoussi aan te schaffen en je aan te melden via denieuweleeskringamsterdam@gmail.com.