Een ruimte vol ezels en schilderijen in wording; iets verderop een kamer met kommen, kruiken, beelden, sculpturen en een draaitafel. In weer een ander lokaal staan verzaagde planken, een draaibank en allerhande machines. Een voormalig basisschool in de Staatsliedenbuurt is uitgegroeid tot een bijzondere plek waar ambacht, creativiteit en gemeenschap samenkomen. Bij Stichting Buurtwerkplaatsen worden tien verschillende ambachten beoefend. Schilderen, keramiek maken of houtbewerking; elk ambacht heeft zijn eigen werkplaats.
Een plek voor Iedereen
Stichting Buurtwerkplaatsen is in 1985 ontstaan vanuit de kraakbeweging, en de idealen van toen vormen vandaag de dag nog steeds het uitgangspunt: een plek voor iedereen, om het leven te verrijken met het leren en uitoefenen van ambachtelijk werk.
Daniëlle Hendriks is sinds maart vorig jaar directeur van de stichting. De organisatie wordt naar haar zeggen gedragen door een klein betaald team en ruim 60 enthousiaste vrijwilligers. Inmiddels ruim een jaar in het zadel is voor haar duidelijk waar ze naartoe wil met de stichting. “We willen graag nieuwe cursisten, vakmensen, vrijwilligers en ambachtslieden verwelkomen in onze gemeenschap. Ook willen we jongeren enthousiasmeren voor de werkplaatsen.”
Duurzame projecten
Naast het aantrekken van meer leden, wil de directeur ook samenwerkingen aangaan en nieuwe projecten opzetten. “We staan open voor initiatieven en ideeën van inwoners. We zouden bijvoorbeeld graag duurzame projecten opzetten. Zelf denken we na over de mogelijkheden rondom recycling, hoe we oude materialen kunnen gebruiken om nieuwe dingen te maken.”
Werkplaatsen
In de ambachtelijke werkplaatsen kun je zelfstandig werken en deel je de ruimte met anderen. Je kunt je door andermans werk en kennis laten inspireren en toch in rust zelf werken. In bijna elk atelier zijn vakbekwame-vrijwilligers aanwezig voor de veiligheid en de sfeer, en om je bij te staan met hun expertise.
Glas in lood maken, edelsmeden, tekenen en schilderen; Hendriks is enthousiast over de werken die in de ateliers ontstaan. “Sommige leden hebben met hun werk wel eens deelgenomen aan exposities in De Hallen, of op kleine festivals.”
Het gebruik van de ateliers werkt op basis van lidmaatschap. Voor 27,50 euro per drie maanden kun je de werkplaatsen gebruiken om eigen werk te maken. De ruimtes zijn voorzien van een ruim aanbod gereedschap, apparatuur en machines.
Cursussen
Voor wie nog niet over de nodige ervaring beschikt, biedt de stichting diverse cursussen om de vaardigheden op te doen. “Onze werkplaatsen bieden iedereen een kans om praktische vaardigheden te leren en te ontwikkelen”, licht Hendriks toe. Het hele jaar door zijn er cursussen te volgen.
Een groot deel van het cursusaanbod staat sinds 1 juli online. Voor stadspassers is er korting. “Onze cursussen zijn altijd volgeboekt, wat de behoefte aan ambachtelijk werk en vakkennis aantoont. Daarom breiden we ons aanbod uit met nieuwe cursussen in het najaar en overwegen we om ook in de avonden en weekenden open te gaan.”
Kijkje nemen
Aan enthousiasme en ambities is duidelijk geen gebrek bij Hendriks. “We willen een actieve rol spelen in de gemeenschap en meer van betekenis zijn voor Amsterdam en haar bewoners.” Extra hulp in het bestuur is daarbij zeer welkom. “We zoeken nieuwe maatschappelijk betrokken bestuursleden, zoals een penningmeester of een ondernemer met kennis van duurzaamheid.”
De stichting verwelkomt graag mensen die betrokken willen zijn bij de werkplaats. Wil je een cursus volgen, zelfstandig werken, vakkennis delen, vrijwilliger worden of een innovatief idee voorleggen? Je kunt gerust een kijkje bij de werkplaatsen nemen. Voor meer informatie www.buurtwerkplaatsen.nl