Sabor Cubano in Oud-West is een heerlijk ratjetoe

Hoogstins2024

Bij het splinternieuwe Sabor Cubano in de De Clercqstraat vind je voor elk wat wils, zoals paella en een mini-appeltaart met ‘een korst als een bros koekje’.

“Zonder de coronacrisis had ik hier waarschijnlijk niet gestaan”, zegt Jolanda. Door de crisis verloor ze haar werk bij een cateringbedrijf. Toen ze tijdens de lockdown met haar man een rondje liep in de buurt, zag ze een leegstaand pand in de De Clercqstraat. Ze keken elkaar aan en besloten hun droom, een eigen zaak, waar te maken. Sinds 1 oktober is die droom realiteit en kun je bij Sabor Cubano terecht voor Cubaanse, Spaanse en Nederlandse smaken.

Broodje Temptation
Jolanda schenkt Cubaanse koffie en belegt broodjes met oude kaas, zalm en beenham. De Temptation, een broodje met gegrilde paprika, rucola, avocado, rucola en citroenmayonaise, is met 5 euro het duurste (koude) broodje van de kaart. Tussen de warme broodjes zit een wrap met kaas en chili en een Hotdog Dutchie. Als ik er ben, haalt haar moeder net mini-appeltaarten uit de oven. “Een appelpunt is saai”, zegt Jolanda. “Een taart is te veel voor één persoon, deze ronde vorm is precies goed.”

Chef-kok Duende
De rest van het culinaire assortiment rolt uit de handen van Yolanda’s man David, die uit Santiago de Cuba komt. “Hij kan echt heel goed koken. Ken je Duende op de Lindengracht? Die zaak zit er al eeuwen. David was er dertien jaar de chef-kok.” In de keuken van zijn eigen zaak maakt David onder meer ropa vieja, Cubaans draadjesvlees, en albondigas. “Die rundergehaktballetjes zijn een hit.” Volgens Jolanda komen mensen ervoor terug. “Ze zijn minder vet dan ‘gewone’ balletjes. Waarschijnlijk omdat deze balletjes uit de oven komen.” Op donderdag en zaterdag staat er paella klaar. De rijstschotel is er ook in een vegetarische variant met asperges en artisjok. Om te voorkomen dat je misgrijpt, adviseert Jolande je om twee dagen van tevoren een portie te reserveren.

Cubaanse koffiebonen

Behalve een vitrine vol verleidelijk eten, inclusief pastei met kip en banaan, heeft Sabor Cubano ook een kast vol met pakken Cubaanse koffiebonen. Op de toonbank vind je blikjes anijssnoepjes, zakjes kruiden, plakken limoencake en kaarten die Jolanda’s moeder zelf heeft gemaakt. “Dat doet mijn moeder al jaren. We hebben er inmiddels al een vaste klant voor: een oudere vrouw uit de buurt, die hier wekelijks komt. Ze bestelt dan een klein portie eten en twee kaarten. Je merkt dat ze het fijn vindt om hier te komen. Ze heeft het contact nodig. Tja, waar vind je nog een zaak waar je lekker kunt snuffelen?”

Pollo al horno
Het aanbod van Sabor Cubano heeft wat weg van een kruidenierszaakje. Qua sfeer is het er even knus. Het is onmogelijk om je er niét thuis te voelen. Als ik met mijn buit thuiskom, begint mijn vriend zowat te loeien van plezier als hij de stukken pollo al horno ziet. De kip uit de oven (7,80 euro per twee stukken) heeft een krokant goudbruin velletje en stevig, maar mals vlees. Met de zoete aardappel en avocadosalade eet de kip soepel weg. De zoete, pittige pepertjes die ik erbij heb besteld, maken het geheel net even spannender; oeh, wat zijn peppadews toch verrukkelijk hete ‘gasten’. Mijn bestelling is best een ratjetoe, want ik heb ook nog lekkere Cubaanse garnalen in huis gehaald, plus het mini-appeltaartje van 12 centimeter doorsnede (5,50 euro per stuk). Ik kan je vertellen dat dit taartje erin ging als koek, letterlijk en figuurlijk: het taartje heeft een korst als een bros koekje. Ik proef vanille, véél appel. Om heel blij van te worden!

 

 

DeWestkrant