Lang voordat iedereen z’n mond vol had van shared dining, deelden we al gerechten van de rijsttafel. In onze buurt worden nog nog steeds rijsttafels geserveerd, op minstens vier verschillende manieren.
Als je de Indonesische keuken een beetje kent, is het appeltje-eitje om van de gerechten op het menu zelf een rijsttafel samen te stellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij Amoi, Kinkerstraat 53A. Kort na de opening in 2016 schoof ik er aan en was ik heel tevreden. Vorige week was ik er samen met een culinaire vriendin en aten we witte rijst met pittige vis (ikan pepesan), groenten in kokossaus (sayur lodeh) en rendang. Wéér was het echt genieten. Het leek wel of mijn Indische moeder in de keuken had gestaan. Wil je liever een kant-en-klare rijstfafel laten aanrukken, dan heb ik vier ideeën voor je.
STIJL 1
Hap-slik-wegrijsttafel: Toko Bumbu, Foodhallen, Hannie Dankbaarpassage 15
Geregeld duiken er op dé foodmarket van Oud-West nieuwe namen op. Onlangs zag ik dat er een Indonesiër was geland. Toko Bumbu heeft sateetjes, een handvol snacks, verschillende rice bowls en een voordelige rijsttafel (35 euro voor twee personen). Als je die bestelt, krijg je een rieten bord met daarop rendang, gado gado, gestoofde kip (ajam smoor) en pittige gebakken tofu. Witte rijst, kroepoek en komkommersalade zitten er standaard bij. Eindeloos dineren is er hier niet bij. Je gaat naar de Foodhallen voor een snelle hap in een levendige setting.
STIJL 2
Vegetarische rijsttafel: Kartika, Overtoom 68H
Ook bij andere Indonesische restaurants in West kun je als vegetariër je lol op, maar bij Kartika is de vega rijsttafel opvallend betaalbaar (28,90 euro per persoon). Bij je witte rijst krijg je onder meer een sateetje van tempeh, pittige tofu, jackfruit in kokossaus, gado gado en een pittig etje. Dit restaurant zit al meer dan vijftig jaar in Oud-West.
STIJL 3
Rijsttafel met Frans accent: Blue Pepper, Nassaukade 366
Twee jaar geleden schreef ik over de vegan rijsttafel van dit vrij chique restaurant in Oud-West. Deze vegan optie is van het menu gehaald, maar de rijsttafel Beautiful People op de kaart is ook verre van standaard. Je lamsgehakt komt er met gierst, krieltjes en geroosterde Balinese watermeloen. De pittige vis is traditioneler en is bereid in een bananenblad. Je stukje kip, dat uit het Franse Loiregebied komt, wordt geserveerd met een (boter)jus met sinaasappel. Na je rijstmaaltijd met al deze gerechten krijg je een grand dessert, inclusief een plak kaneel-kardemomcake (53 euro per persoon).
STIJL 4
Klassieke rijsttafel: Jun, Frederik Hendrikstraat 98
Tijdens covid bestelde ik bij dit restaurant in Westerpark een uitstekende nasi goreng en kreeg ik er iets extra’s bij: de warmte van Indonesië. Gelukkig is de tijd van beperkingen voorbij en kun je bij Jun weer rijsttafelen als vanouds. Niets te fusion bij deze zaak, de eigenaar wil authentieke Indonesische smaken serveren. Een rijsttafel met vlees begint bij 36 euro per persoon. Je witte rijst kun je eventueel laten vervangen door gele (nasi kuning). Daarbij krijg je onder meer rendang, kip in een kruidige rode saus, een kipsateetje en Balinese groenten in een kokossaus. Vooraf kun je kiezen tussen Javaanse kippensoep of dumplings met een kip-garnalenvulling. Een uiterst sympathieke zaak.