Reizigers in het openbaar vervoer die zich onveilig voelen, kunnen waarschijnlijk straks via Whatsapp om hulp vragen. De Vervoerregio Amsterdam trekt een miljoen euro uit voor een onderzoek en een pilot. De NS heeft al langer zo’n nummer waar reizigers onveilige situaties kunnen melden.
De verharding van de samenleving is ook in het ov te merken, zo stelt de vervoerregio. Een speciaal whatsappnummer kan het gevoel van sociale veiligheid in metro, tram en bus vergroten, denkt het samenwerkingsverband van Amsterdam en regiogemeenten. Eerst is onderzoek nodig. In de stad en regio rijden naast het GVB verschillende andere vervoerders. Gekeken wordt naar de beste manier van communiceren en optreden na meldingen via het nummer.
Het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam wil in drie jaar 111 miljoen euro investeren in onder andere toegankelijkheid, liften, metro’s en het tegengaan van personeelstekort. Het geld komt uit Den Haag en is bedoeld om te investeren in het verbeteren en toegankelijker maken van het ov. Dit om verschraling te voorkomen. Verder wordt zo’n 48 miljoen euro per jaar ingezet om ov-tarieven niet te verhogen.
“Goed toegankelijk en betaalbaar ov is ongelofelijk belangrijk voor onze regio”, aldus wethouder Melanie van der Horst, voorzitter van het dagelijks bestuur van de vervoerregio. “Daarom hebben we een deel van dit extra geld gebruikt om de tarieven in 2024 niet te laten stijgen. Met de rest van het geld kiezen we maatregelen die de komende drie jaar het ov verbeteren en toegankelijker maken.”