Pinda power in Amsterdam-West: de 11 beste pindahapjes

Brioche in de Bilderdijkstraat. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

In onze buurt weten we wel raad met pinda’s. We vertellen je waar je de lekkerste creaties vindt.

1. Aladdin’s Noten Hoek, Jan Evertsenstraat 142: pindakaas
Voor de pindakaas van deze notenboer in De Baarsjes lopen Amsterdammers met liefde een blokje om. Het smeersel wordt gemaakt van Amerikaanse pinda’s, die de medewerkers zelf pellen en branden. Snufje zout erbij. Verder helemaal niets.

2. Brioche, Bilderdijkstraat 164H: chocolade-pindabrioche
Toen ik voor het eerst in de zoete broodjes van deze bakkerswinkel in Oud-West hapte, begon ik spontaan te glimlachen. Ik merkte dat het witte brood licht als een veertje leek, maar dat het vulde als een dolle. Best logisch als je weet dat brioches aardig wat boter, suiker en eieren bevatten. Behalve brioche met gesuikerde amandelen (pralines) at ik toen ook een stuk van een brioche met chocola en geroosterde pinda’s. De pinda heeft geen overheersende smaak, maar is zeker op de achtergrond aanwezig. Lekker!

3. Candela, Bilderdijkstraat 61: pannenkoek met pindakaas en banaan
Dit pannenkoekenhuis bakt al jaren pannenkoeken in klassieke stijl. Noem een topping en je krijgt het. Laat je pannenkoek bijvoorbeeld aftoppen met pindakaas en banaan.

4. De Browniezaak, Kanaalstraat 70H: pinda-karamelbrownie
Deze bakkerij in Oud-West is gespecialiseerd in (halal-)brownies in verschillende versies, waarvan die met pinda en karamel de bestseller is. Behalve brownies vind je er ook blondies – inderdaad, met witte chocolade. De smaken van deze cakes verschillen per seizoen, hoewel ‘hardlopers’ steeds terugkeren.

5. Het Warme Notengilde, Ten Katemarkt: borrelnoten
Wie langs deze kraam kan lopen zonder iets te kopen, verdient een schouderklop. Die geur! Tussen de versgebrande noten liggen kingsize pinda’s, plus pinda’s in knapperige jasjes, beter bekend als borrelnoten. Niet weg te denken op feestjes uit de jaren 70, maar ook nu weer hot op iedere fuif.

6. Kanarie Club, Bellamyplein 51: Snickers-toast
Voor het stoutste broodje van West moet je toch echt in dit restaurant zijn: de Snickers is een optelsom van gegrilde brioche, chocolade, pinda’s en hazelnoten. Tel uit je winst!

7. Louf, Bilderdijkstraat 38 en De Wittenkade 96: pindakoekje
Je hebt koekjes en Koekjes. Het excellente pindakoekje van deze ambachtelijke bakkerij in Oud-West, Westerpark en De Pijp valt in de tweede categorie. Er zit zo’n beetje alles in wat god verboden heeft: knapperige pinda’s, spikkels chocolade en crème, zeezout. Alsof dat nog niet genoeg is, is het koekdeeg perfect gooey; mollig, kleverig, zacht en nat.

8. Rustem, Ten Katestraat 36: pindasaus
Deze Surinaamse toko zit ruim veertig jaar in Oud-West en verrast nog steeds met dagverse gerechten en kakelverse snacks, zoals bara’s en telo (gefrituurde cassave). De supervriendelijke eigenaar verkoopt ook een zelfbereid mengsel waarmee je in een handomdraai een steengoede pindasaus maakt. “Aanlengen met heet water, melk of kokosmelk. Je gaat het lekker vinden.” En dat klopte als een bus. Je leest het hier.

9. Soil, Bilderdijkstraat 141: veganistische Snickers
In dit stuk noem ik dit vegan café het beste jongetje van de klas; bij deze zaak in Oud-West is alles – interieur, menu, dranken – uiterst verantwoord. En dat trekt een serieus, alternatief en ingetogen publiek. Géén zaak voor lolbroeken dus, maar eerlijk is eerlijk: de chefs zijn behoorlijk creatief. Een voorbeeld is de huisgemaakte vegan Snicker met dadel-pindakorst, pure chocolade en karamel.

10. Wild & The Moon, Kinkerstraat 334: Rice Crispy
Deze keten staat bekend om zijn plantaardige, glutenvrije gerechten van biologische seizoensprodukten, die zijn bedacht door een groep foodlovers, chefs, voedingsdeskundigen en natuurgeneeskundigen. Het concept stamt uit Parijs en landde twee jaar geleden in Oud-West. Om je pindazucht te stillen, is de Rice Crispy een idee: gepofte rijst, pindakaas, vegan witte chocolade, hazelnoot, chia- en maanzaad, plus ashwagandha (Indiase ginseng)

BIJ WEST
11. Linnick, Amstelveenseweg 75: Golden Peanut
In een stuk over pinda’s mag de lekkerste pinda van Amsterdam natuurlijk niet ontbreken, ook al moet je daarvoor ons stadsdeel uit. Bij deze patisserie verkopen ze een gebakje in de vorm van een pinda. De creatie rust op een krokant koekje. In de pinda zelf zit een waanzinnig luchtige chocolademousse en een flinter chocoladecake. Door al dat schoons heen, proef je een delicate crème van pinda.

Pindakoekje van Louf. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant