
Het plan van GVB om tram 3 op te heffen, leidt tot protesten van reizigers. Een petitie voor het behoud van de rechtstreekse verbinding tussen Amsterdam-West en -Oost is al ruim 3400 keer ondertekend. ‘Het sluiten van deze lijn zou voor mij een regelrechte ramp zijn’.
Tram 3 brengt veel ouderen en zieken uit West en Oost rechtstreeks naar OLVG Oost, zo stelt opsteller Pit Hermans. Ook biedt de tram een rechtstreekse route naar onder meer de Dappermarkt, de Albert Cuypmarkt en Noordermarkt. De tram is volgens de petitie ‘onmisbaar’ voor een logisch gespreid vervoersnetwerk.
Goed alternatief
GVB wil tram 3 in 2026 opheffen als onderdeel van meer veranderingen, waarbij station Zuid een belangrijkere rol krijgt. De lijnen 7 en 19 zijn volgend jaar ook goede oost-west verbindingen en een goed alternatief voor lijn 3, zo stelt GVB. “Zo neemt lijn 7 een groot deel van het oostelijk deel van lijn 3 over en rijdt ook via Amsterdam-West (Kinkerstraat).”
Niet goed ter been
Ondertekenaars van de petitie denken daar anders over. Zij hebben grote moeite met een extra overstap, zeker als zij slecht ter been zijn. “Ik maak heel veel gebruik van lijn 3 om naar het OLVG Oost of de Dappermarkt te gaan, de Lindengracht of mijn dochter op de Spaarndammerdijk. Ben 77, niet zo goed ter been en het sluiten van deze lijn zou voor mij een regelrechte ramp zijn.”
Levenszaak
“Ik ben bijna 80 en een goede verbinding met OLVG Oost is voor mij een levenszaak’, schrijft iemand anders. Een andere ondertekenaar: “Lijn 3 is heel belangrijk voor mij en mijn 91 jarige moeder! Zo kan zij zonder overstap bij mij thuis komen. Dit houdt op als ze heel veel verschillende trams moet gaan nemen.”
Overstap in De Pijp
Het hele traject van lijn 3 wordt volgend jaar nog steeds bediend met de lijnen 7, 25 en 12, zo stelt wethouder Melanie van der Horst (verkeer en vervoer) in een schriftelijke reactie op de plannen van GVB, die nog niet definitief zijn. “Wel zal 30% moeten overstappen voor een reis tussen stadsdeel West en Oost.” Deze overstap kan op hetzelfde perron bij metrostation De Pijp, aldus Van der Horst.
‘Ondermaats’
Zeer kritisch op de plannen is de organisatie Voor Beter OV. Als groot nadeel noemt de reizigersclub het opheffen van tram 3, waardoor Oost en West geen rechtstreekse verbinding meer hebben. “Het GVB buigt voor NS, dat graag station Zuid belangrijk wil maken”, aldus de organisatie. Voor Beter OV vindt ook dat GVB al jarenlang ‘ver ondermaats’ presteert vanwege uitvallende ritten en foutieve reisinformatie.