Pazzi laat hoek Van Limburg Stirumplein weer bruisen

Pazzi Westerpark. (Foto Patricia Jacob)
Hoogstins2024

Patricia dacht dat Pazzi aan het Van Limburg Stirumplein een ‘hipster-hol’ zou zijn, maar had het mis. Ze is er inmiddels meerdere keren geweest en liep steeds ‘bijna huppelend de deur uit’.

Wil je op maandag uit eten gaan, dan moet je langer zoeken dan vóór de coronacrisis. Steeds meer restaurants zijn dan dicht, zo ook in de Staatsliedenbuurt. Pazzi is een van de schaarse zaken in die wijk die op maandag wél open is. Op 30 december ging ik er zonder reservering heen en was het volle bak. Soepel leidde Andrea Milillo ons door de sfeervol verlichte ruimte naar onze tafel. Hij bleek een van de vier eigenaren van Pazzi te zijn. Behalve bij deze Amsterdamse keten van Italiaanse restaurants is hij ook betrokken bij Linguine. Deze trattoria zit al in De Pijp en Jordaan en zal binnenkort ook in West (Potgieterstraat) een vestiging openen.

Artikel De Westkrant
We raakten aan de praat. “Pazzi loopt lekker. Hoewel we pas enkele weken open zijn, weet de buurt ons al te vinden. Vroeg in de avond komen gezinnen met kinderen. Iets later komen stelletjes en groepjes vrienden. De Westkrant schreef dat er wéér een Italiaan in Westerpark kwam en suggereerde dat er geen behoefte aan Pazzi was; in de buurt wemelde het al van de Italiaanse zaken. Het klopt dat er meer Italiaanse zaken zijn, maar ik geloof dat we écht iets toevoegen aan de buurt.”

Mooiste buurtterras
Ik mompelde dat ik het artikel over Pazzi had geschreven, maar door zijn enthousiasme hoorde hij me niet. “Ik kom uit de Abruzzen, een regio bij Rome. Met Pazzi wil ik een ongedwongen Italiaanse sfeer neerzetten. Het gros van het personeel komt uit Italië. De pizza’s bakken we in de houtoven. Iedereen moet ze kunnen betalen. Het slaat nergens op dat je bij sommige pizzeria’s twintig euro voor een pizza moet betalen. Ik kan niet wachten tot het lente is. We gaan het mooiste terras van de buurt maken. Nu is het nog dor, maar ik wil het terrras heel groen gaan maken.”

Broodje Gerard
Terwijl we praten werd Andrea door de een na de andere Italiaan op z’n schouder getikt. Populaire jongen, deze Andrea. Heel ondernemend ook. “Ik werk nu aan een nieuwe zaak in De Pijp: Broodje Gerard aan het Gerard Douplein. Een broodjeszaak met een studio om podcasts op te nemen. Ik doe dit samen met onder anderen Elle-hoofdredacteur Anke de Jong en strafrechtadvocaat Julia Mekkes. In maart gaan we open.”

Eros Ramazotti
Terug nu naar Pazzi Westerpark, 30 december 2024. Twee gasten op leeftijd aten pizza’s op de barkrukken voor het raam. Een vrouw zat aan de bar te eten, terwijl ze een boek las. Een zwijgend stelletje naast ons, verderop een familie van vier. Het publiek was behoorlijk divers, terwijl ik een soort hipster-hol had verwacht. Mijn vriendin en ik zijn allesbehalve hipsters en voelden ons er hartstikke thuis. Kaarslicht, attente bediening, de juiste muziek: Italian Pop van Eros Ramazotti, de soul van Amy Winehouse, funky Italiaanse disco, canzones die deinen op Braziliaanse samba-klanken. Ik houd ervan!

Betere snoepwerk
Het belangrijkste, het eten, was ook om door een ringetje te halen: antipasto misto (26 euro) en pizza salsiccia (16,50 euro). De houten plank bezweek bijna onder de hoeveelheid lekkernijen die erop lag. Verschillende kazen, vitello tonnato, gegrilde groenten, pikante salami. Het betere snoepwerk, kan ik je vertellen. De pizza ging er ook soepel in. Een bodem zo krokant en smakelijk als een koekje en verleidelijke ingrediënten als buffelmozzarella en venkelworst.

Stevig
Gisteren ben ik opnieuw bij Pazzi geweest en ging ik weer bijna huppelend de deur uit. Wat een fijne én levendige zaak. De voorganger, Douwe Bobs Stevig, begon veelbelovend maar aan het eind was de fut er compleet uit. Andere zaken in dit pand, zoals Fijnkost, gingen ook roemloos ten onder. Pazzi heeft de hoek van het Van Limburg Stirumplein weer tot leven gebracht!

DeWestkrant