Parkeerplaats opheffen voor boom – West zet in op ‘radicale vergroening’

Erasmuspark. West zet in op verdere vergroening van het stadsdeel. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Een reeks nieuwe projecten moet West groener maken. Het stadsdeel wil het Witte de Withplein vergroenen, een natuurvriendelijke oever aanleggen langs een deel van de Erasmusgracht en het Spaarndammerplantsoen uitbreiden en verbeteren. Binnentuin De Krommerdt krijgt een upgrade, evenals het groen in de Kolenkitbuurt. Bij de centrale stad zijn ook groengelden aangevraagd voor het project Natuurtuin Spaarndammerbuurt.

Dat meldt stadsdeelbestuurder Ester Fabriek in een memo aan de stadsdeelcommissie. Het gaat om nieuwe projecten bovenop de grotere groenprojecten die nu lopen of zijn gepland. Dat zijn het verbeteren van het Erasmuspark, de aanleg van een groene entree voor het Westerpark op ‘Kavel X’ naast de nieuwbouw van Westerpark-West, het vergroenen van delen van Groot-Westerpark -waaronder parkeerplaatsen aan de Sloterdijkerweg- en het vergroenen van de Corantijnstraat.

Kleinere projecten die worden gefinancierd vanuit groengelden zijn het Jan Maijenplein, het plein bij het 4e gymnasium in Houthaven en het gevelgroen in de Van Limburg Stirumstraat. Voor het Jan Maijenplein is recent het ontwerp vastgesteld. Uitvoering staat gepland voor dit najaar. Plannen voor het vergroenen van het Witte de Withplein spelen al langer, maar werden niet concreet door een impasse die te maken had met het auteursrecht van de ontwerper van het plein en kunstwerk. 

Verdergaande keuzes
Fabriek wil West de komende jaren verder vergroenen, ook door nieuwe bewonersinitiatieven. Ze wil ‘verdergaande keuzes’ maken als het gaat om vergroening. “Dat we niet alleen ‘veilig’ kiezen, maar ook functies opgeven om verdere en radicale vergroening mogelijk te maken. Dat we een parkeerplaats opgeven voor een boom of dat we een weg niet afsluiten met een paaltje, maar met een parkje of een groene speelstraat.”

Klimaat
Met andere stadsdelen werkt West aan een meerjarenprogramma groen. Er wordt onder meer onderzocht wat de meest kansrijke plekken zijn om te vergroenen. Dat wordt gedaan aan de hand van data over onder meer klimaat, hittestress, drukte, ecologie en veerkracht van de buurt. Als voorbeelden noemt Fabriek de vergroening van drukke gebieden waar behoefte is aan verkoeling, zoals schoolpleinen en winkelstraten als de Bos en Lommerweg en de Spaarndammerstraat.

DeWestkrant