Op zaterdag 14 en zondag 15 september is het weer tijd voor Open Monumentendag. Je kunt dan gratis naar duizenden prachtige monumenten in heel Nederland en je overgeven aan de vele activiteiten. In (Nieuw-)West kun je dan naar de usual suspects én gebouwen waar je misschien niet meteen aan denkt.
MidWest, Museum ‘t Schip, Woonwerkpand Tetterode. In onze buurt stikt het van de iconische gebouwen waar je vast wel eens bent geweest. Op Open Monumentendag 2024 heb je een goede reden om deze gebouwen nog eens te bezoeken. De deuren staan dan (gratis) wagenwijd open en er zijn activiteiten rond het thema ‘Routes, Netwerken en Verbindingen’. Wat dacht je bijvoorbeeld van een workshop protestaffiches maken in Museum ‘t Schip? Op het programma hebben we daarnaast drie locaties gevonden die minder bekend zijn als monument, maar zeker star power hebben.
1. Cinema De Vlugt, Burgemeester De Vluglaan 125
Wat mij betreft is dit de liefste én spannendste bioscoop van de stad. Je kunt er liggend films uit de hele wereld kijken: van Hollywood tot Tollywood. Het filmhuis in Nieuw-West zit in een buurtgerichte broedplaats, inclusief binnentuin. Tijdens Open Monumentendag kun je er onder meer Hotel Mokum zien. Deze korte film is een verslag van het kraken van een vervallen hotel in de binnenstad door actiegroep Pak Mokum Terug. Na afloop van de film is er een Q&A-sessie met regisseur Yannesh Meijman.
2. Dutch Graffiti Library, Jan van Galenstraat, Locatie: Centrale Markthal, Pakhuis 18
Tijdens Open Monumentendag 2024 staat hier voor het eerst ‘It’s About Graffiti Culture’ op het programma. Je kunt je dan aan de hand van objecten en verhalen uit de collectie van de Dutch Graffiti Library verdiepen in de geschiedenis van de graffiticultuur. Doe mee aan een rondleiding in dit museum in Westerpark. Of ga naar een meet & greet met een kunstenaar.
3. Gemeentelijk Archeologisch Depot, Bornhout 8
Dit depot zit op hetzelfde adres als het Fietsdepot in Westpoort. In meer dan 5000 kratten worden in dit depot zaken bewaard die aangetroffen zijn in beerputten of op andere archeologische vindplaatsen. Het aanbod varieert van grote aardewerken potten en beschilderd serviesgoed tot houten speelgoed en metalen wapentuig. De voorwerpen dateren uit verschillende tijdperken en komen uit alle hoeken van de wereld. Tijdens de lezing van historica Hagar Moody kun je de Amsterdamse food-history ontdekken. Ze leidt je van pannen en potten uit de 17de en 18de eeuw tot de huidige stad vol smaken uit de hele wereld.
Meer weten? Kijk hier voor het complete programma.