De Zeeheldenbuurt is wellicht niet de bekendste buurt van Westerpark, maar man, man, man, wat is het er leuk. Banjer over bruggetjes, hang op pleintjes en smul er ondertussen op los. Wij weten wat de smakelijkste plekken zijn.
BAK, Van Diemenstraat
Dat hier creatieve gerechten uit de keuken rollen, weten Amsterdamse fijnproevers én gastronomen van restaurantgids Michelin. BAK zit al sinds 2013 op de derde verdieping van pakhuis Het Veem aan het IJ. De chef serveert een dagelijks wisselend drie- of viergangenmenu rond lokale seizoensproducten. Coquilles met aardbeien, radijs en magnolia zouden er voorbij kunnen komen. Of lamsvlees van de BBQ met gerookte haring, wilde knoflook en koolraap. Op verzoek is een compleet vegan of vegetarisch menu mogelijk.
Pikoteo, Houtmankade
Als je de Van Diemenstraat oversteekt, duik je zó in een vrolijke bar met
wereldse tapas. Door de menukaart sijpelen Europese, Latijns-Amerikaanse en Aziatische invloeden. Wat dacht je bijvoorbeeld van smoked tuna tartare met soja, wasabi en yuzu? ‘Gewoon’ een crispy chicken burger, hamkroketjes of tortilla kan ook. Voor de grote trek is er een surf ‘n turf paella met artisjok, inktvis en Spaanse worst. Zo’n gerecht vráágt om Pikoteo’s Red Sangria. Rond je maaltijd af met Sacher torte.
Café Mads, Zoutkeetsplein
Sla je de hoek om, dan kom je in het epicentrum van de Zeeheldenbuurt. Mads is een plek waar de buurt samenkomt en waar je nooit misgrijpt, op welk moment je ook komt. Van ontbijt tot en met borrel en diner staat het personeel voor je klaar. Word wakker met bacon & hash browns (een aardappelgerecht) op een croissant met roerei, lunch met een falafelsalade en dineer met een kipcurry, inclusief verse munt, yoghurt, wilde rijst en naanbrood. De tijd glijdt stiekem voorbij, zeker als je op terras zit te borrelen met friet van zoete aardappel, kimchikroketjes en bitterballen van Oma Bob.
Mercado Uno, Barentszstraat
Op kruipafstand van Mads kun je een dosis Latijns-Amerikaans streetfood scoren, waaronder sandwiches met steak en chimichurri, broodjes met Mexicaanse kip en guacamole en, vooral, empanadas. Deze Argentijnse pasteitjes worden in de keuken van Mercado Uno gemaakt. Ze zijn onder meer gevuld met chorizo, mozzarella en oregano en met chili sin carne. Voor toe: Argentijnse maïzenakoekjes met chocola (alfajores) of cheesecake met een coulis (dikke saus) van bosvruchten.
Barentsz, Barentszstraat
In dezelfde straat is een nieuw restaurant in de panden van Marius en Worst getrokken. Barentsz is de naam en je eet er ‘eenvoudige en pure gerechten met verse ingrediënten, liefst in het seizoen’. Uit het menu blijkt dat chef Esther Leferink een zwak heeft voor de mediterrane keuken. Met liefde maakt ze pulpo met aardappel, grapefruit en basilicummayonaise voor je. Of schuift ze een piepkuiken ‘piri piri’ voor je in de oven. Als dessert kun je een kaasplankje laten neerzetten, een tiramisu van aardbei en rabarber of een walnoot-sesamcake met toffeesaus. Qua drank zit je hier ook goed: cocktails, bieren, bubbels. Noem maar op!