‘Onze’ Wies in de race voor ‘Boekverkoper van het Jaar’

Help dé boekverkoper van Oud-West naar de finish

Wies van der Hoek neemt in vakanties 2 tot 3 papieren boeken per week mee.
Hoogstins2024

Wies van der Hoek verkoopt al bijna 25 jaar boeken bij Hoogstins in de Kinkerstraat. Samen met 20 anderen uit heel Nederland maakt ze kans om ‘Boekverkoper van het Jaar 2024-2025’ te worden. Tot 30 mei kun je op haar stemmen, zodat ze dichter bij de overwinning komt.

“Wies is echt heel leuk. Je voelt je welkom bij haar. Ze is al jaren de energieke vaste factor bij Hoogstins.” Zomaar een beschrijving van Wies van der Hoek, boekverkoper in Oud-West. Voordat ze bijna 25 jaar terug in de Kinkerstraat begon, werkte ze bij een andere boekhandel: Meck & Holt in Nieuw-West. In al die jaren heeft ze vele vaste klanten om zich heen verzameld. “Er is een klant die me het Sinterklaascadeau voor zijn dochter laat uitkiezen. Een grote verantwoordelijkheid. Wat als ze dat boek niets vindt?”

Schatkisten
Na al die jaren gaat ze nog steeds opgewekt naar haar werk. “Als de dozen met nieuwe boeken binnenkomen, heb ik het idee dat ik schatkisten open.” Bij Hoogstins loopt iedereen in en uit, iets wat ze ‘supergezellig’ vindt. Soms vragen mensen naar zoiets als ‘dat boek met die blauwe kaft en rode rand’ of ‘dat boek over die man met dat been’. Hoe vaag de vraag ook is, Wies stort zich erop en vindt het ‘een uitdaging’ om te vinden wat zij zoeken.

De moeders van Mahipar
Om bij te blijven, blijft ze doen wat ze als kind al deed: lezen, lezen en lezen. Gaat ze op vakantie dan neemt ze per week 2 tot 3 papieren boeken mee. “Voor mij geen e-reader. Stel dat die stuk gaat, dan heb ik niets te lezen.” Een van de mooiste boeken die ze onlangs heeft gelezen, is De moeders van Mahipar. Forugh Karimi beschrijft hierin een familiegeschiedenis die zich uitstrekt over Afghanistan, Engeland en Nederland. “Een spannende, gelaagde roman die ook iets vertelt over de manier waarop hulpverleners met vluchtelingen omgaan.”

Het achtste leven (voor Brilka)

Vele heuvels boven de zevende van Griet Op De Beeck is misschien wel dé bestseller bij Hoogstins. “Mooi geschreven. Ik houd van het Vlaamse taalgebruik van de schrijfster.” Het achtste leven (voor Brilka) is een boek dat ze per se wil lezen, maar waar ze maar niet aan toekomt. “Ik neem mijn boeken altijd overal mee naartoe. Deze roman van Nino Haratischwili is vrij zwaar”, lacht ze. “Toch ga ik het lezen. Ik hoor steeds dat het boek heel mooi is.”

Stem uitbrengen
Met haar staat van dienst én enthousiasme voor het boekenvak was het een kwestie van tijd voordat ze op de longlist voor ‘Boekverkoper van het Jaar’ zou komen. Dit jaar is het zover. In totaal staan er 21 namen op. Van de 4 Amsterdamse genomineerden is Wies de enige uit stadsdeel West. Tot 30 mei kun je via deze link op haar stemmen, zodat ze op de shortlist terechtkomt.

Bokaal
De shortlist wordt bekendgemaakt op 31 mei, live tijdens de conferentie van Elspeet, de stichting voor boekenvakkers die de verkiezing jaarlijks organiseert. Uiteindelijk zal een vakjury de ultieme Nederlandse boekverkoper van dit jaar selecteren. De winnaar zal behalve de titel ook de Albert Hogeveenbokaal krijgen. De uitreiking vindt eind augustus plaats tijdens De Beste Boeken Live, een groot nazomerevent voor boekhandelaren.

DeWestkrant