Of je worst lust: 5x worsthappen in Amsterdam-West

Salumeria Italiana. (Foto Patricia Jacob).
Hoogstins2024

Dat de ene worst de andere niet is, weten we in Amsterdam-West maar al te goed. Gelukkig hebben we worsten in talloze varianten. Check dit overzicht!

Op woensdag 10 juli lanceerden Brandt & Levie, de worstmakers die al jaren werken vanuit Houthaven (Archangelkade 9), weer iets nieuws. Samen met de Rotterdamse hotdog-specialist Chez Jan presenteerden zij hun allereerste plantaardige worst: de Plantbased Hotdog. Eerder waren ze al met een volledig circulaire worst en een hybride versie op de proppen gekomen, maar dit keer zetten ze dus in op 100% plantaardig. Dat ze op de vegan tour zouden gaan, kondigden we al eerder aan.

De Amsterdamse en Rotterdamse partners zijn twee jaar lang bezig geweest om de ‘groene’ hotdog te ontwikkelen. De basis ervan is West-Europese tarwe en, in mindere mate, rijst. Net als de ander hotdogs van Brandt en Levie wordt de plantaardige variant gerookt op beukenhout. De worst is onder meer te koop in hun (online) winkel. Ook gaan ze deze zomer met de plantaardige hotdog langs diverse festivals en willen ze die op de kaart zetten van verschillende horecazaken. Ben en blijf je een verstokte carnivoor, houd het dan bij het vleesassortiment van de worstmakers (verse citroen-thijmworst, gedroogde truffelworst) of ga voor een van de onderstaande vier opties.

Ottavi, Jan van Galenstraat 102H
Bij Marks snoepwinkel voor volwassenen wemelt het van de knettergoede produkten, inclusief een heel scala aan internationale worsten. Zo is er gedroogde Franse worsten in diverse smaken (vijg, blauwe kaas, zwarte peper). Qua Spaanse worsten kun je denken aan sobrasada (smeerworst) of morcilla d’Iberico (gerijpte bloedworst). In de categorie Italiaans zijn de saltufo ronduit goddelijk: salamibolletjes met truffel omhuld met Parmezaanse kaas. Houd je het liever nationaal? Ik zou zeggen: check de ambachtelijke ossenworst van boerderij Palmesteyn!

Petit Kaddour, Bos en Lommerplein 130

De naam Kaddour is onlosmakelijk verbonden met broodjes grillworst. De (halal-)slager had al diverse filialen in de stad, maar kwam pas in 2021 naar West. In dit artikel beschrijf ik mijn bezoek aan de zaak in Bos en Lommer. Ik zag toen met eigen ogen hoe de broodjes gegrilde kippenworst de deur uitvlogen: naturel, met kaas of Madame Jeannette. Ook spotte ik een aantrekkelijk worstenbroodje: kippenworst in bladerdeeg met currykruiden en kaas.

Salumeria Italiana, Kinkerstraat 21
De etalage van deze zaak in Oud-West valt op door haar ongekunsteldheid. Pakken pasta, zakken koeken. Een stilleven van Italiaanse produkten – niets meer of minder. Ik was er al vaak langsgelopen, maar ging vandaag voor het eerst naar deze kruidenierswinkel die al sinds 1982 in bedrijf is. Vanuit de vitrine gapen betaalbare huisgemaakte gerechten me aan, zoals pasta alla nonna (pasta met aubergine). Daarnaast liggen worsten waar mijn hart sneller van gaat slaan: mortadella en salami. Ik vraag naar de pittigste salami in de zaak. Dat blijkt de salami Calabrese te zijn. Bij de eerste hap lijkt het loos alarm te zijn: waar is het vuur? Zodra ik mijn schouders laat hangen, slaan de pepers subtiel toe. Lekker!

The Genius, Kinkerstraat 30H
Afgelopen weekend imponeerde ik mijn vrienden. “Waar heb je de worstenbroodjes gehaald? Wanneer ben je in Brabant geweest?” Mis! Niets te Brabant, deze goddelijke creaties heb ik gewoon in Amsterdam gekocht. “O ja, jullie hebben álles”, zei mijn vriendin. “In Amsterdam kun je zelfs échte Limburgse vlaaien kopen.” Dat wij hier alles hebben, klopt als een bus. Al is het wel zo dat de Brabantse worstenbroodjes pas vorig jaar in Amsterdam zijn geland. In dit stuk vertelden we je erover. Toen ik onlangs bij Marcel langsging, was hij nog net zo enthousiast over zijn worstenbroodjes als toen ik hem voor het eerst zag. Het zijn dan ook niet de minste creaties. Zijn broodjes worden een paar keer per week vers geleverd door Houben Worstenbrood, een familiebedrijf dat al sinds 1935 Brabantse worstenbroodjes maakt. Vanzelfsprekend heeft de uiterste sympathieke Marcel de traditionele variant met varkensvlees, maar hij gaat nog een stap verder. Bij The Genius vind je ook een uitstekende vegan versie op basis van peulvruchten en een sport-variant met (halal) kippenvlees, volkorendeeg en 20% proteïne. Ook die sportieve worst mag er zijn: minder vet, maar even stevig en net zo goed gekruid als de varkensworst. Na een paar happen wordt het een eitje om 10.000 stappen achtereen door West te lopen.

Marcel Genius, eigenaar van The Genius. (Foto Patricia Jacob)
DeWestkrant