Noodkreet ondernemers Food Center: 2500 arbeidsplaatsen in gevaar

Bedrijven in de knel door woningbouwplannen

Op het Food Center zijn nog veel bedrijven actief. De ondernemers moeten verhuizen, maar daarover is nog steeds geen akkoord. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Ondernemers op het Food Center Amsterdam luiden de noodklok. Het terrein is verloederd en bedrijven zeggen niet te weten of ze kunnen blijven en tegen welke kosten. De ondernemers komen in de knel door de plannen om 1700 woningen op het terrein aan de Jan van Galenstraat te bouwen.

Tientallen bedrijven op het Food Center moeten verhuizen om plaats te maken voor nieuwe woningen, maar het overleg daarover is stopgezet. Ontwikkelaar Marktkwartier -die ook moet zorgen voor vervangende bedrijfshuisvesting- wil vanwege meningsverschillen over de voorwaarden niet meer samenwerken met de vereniging van ondernemers. 

De gevolgen voor de woningbouw -toch al jaren vertraagd- zijn niet duidelijk, maar de bedrijven vrezen voor de toekomst. In een persbericht meldt de vereniging van bedrijven op het Food Center dat circa 2500 arbeidsplaatsen verloren dreigen te gaan en de voedselvoorziening in gevaar komt. Gesteld wordt dat de plannen voor woningbouw doorgaan, terwijl er nog geen zicht is op een vervangende plek voor bedrijven elders op het terrein.

Door de marktpartij wordt het merendeel van de ondernemers niet geïnformeerd over het nieuwe Food Center en hun hervestiging daarop; het product, de prijs en de plaats zijn bij hen nog onbekend”, aldus de vereniging. “Ook de planning is ongewis zodat ondernemers nog nauwelijks in staat zijn een gezonde bedrijfsvoering te realiseren. De ondernemers staan aan de zijlijn van de ontwikkeling van het nieuwe Food Center.”

Wethouder Reinier Van Dantzig meldde pas dat ontwikkelaar Marktkwartier nu individuele bedrijven een aanbod gaat doen voor herhuisvesting. Volgens de ondernemers pakt dit niet goed uit. “De marktpartij heeft afgelopen jaar wijzigingen van afspraken voor elkaar proberen te krijgen met grote financiële gevolgen voor de ondernemers. Nu dat collectief niet is gelukt zet zij individuele ondernemers met de rug tegen de muur. Een aantal ondernemers is inmiddels door de marktpartij al afgewezen voor hervestiging omdat zij niet meer onder de hoofdovereenkomst zouden vallen.”