Van 15 mei tot 5 juni staat de reizende fototentoonstelling ‘Intersekse – 1 op de 90’ in het Wachterliedplantsoen in Bos en Lommer. De foto’s, die zijn gemaakt door Ernst Coppejans, vertellen het verhaal van mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet duidelijk man of vrouw is.
Lang niet iedereen weet dat 1 op de 90 kinderen wordt geboren met een lichaam waarvan niet meteen duidelijk is of het een jongen of een meisje is. Vaak is dat aan de buitenkant niet meteen te zien maar zitten de verschillen van binnen.
Medisch ingrijpen
Jarenlang was de officiële afspraak bij intersekse: geheimhouden en eventueel chirurgisch of door middel van hormonen aanpassen. Langzaam komt er meer openheid en verandert de medische wereld mee. In Nederland blijkt dat deze, medisch niet noodzakelijke, ingrepen nog altijd plaatsvinden bij kinderen onder de 12 jaar. Deze werkwijze staat onder druk en mensenrechtenorganisaties, zoals de Verenigde Naties, willen graag een verbod hierop.
Last
Hoe is het om te leven in een wereld die verdeeld is in mannen en vrouwen, terwijl jij lichamelijke kenmerken van beide hebt? De mensen op de foto’s van de expositie ‘Intersekse – 1 op de 90’ ervaren dit allemaal anders. De een voelt zich een man, de ander voelt zich zowel man als vrouw. Ze ervaren het als een last of simpelweg als een variatie.
Opluchting
Wat de door Ernst Coppejans geportretteerden wel allemaal ervaren is dat de geheimhouding zwaar op hen drukt. Net als de medische ingrepen waarover ze vanwege hun jonge leeftijd niet konden beslissen. Vaak zijn ze dan ook opluchting wanneer het geheim eenmaal is doorbroken en de omgeving positief reageert.
Verandering nodig
Over één ding zijn alle geportretteerden het eens: er moet meer bekendheid komen en de maatschappij moet bewuster worden van het bestaan van seksediversiteit, zoals intersekse. Er zijn veel meer variaties dan alleen man en vrouw. Voor intersekse personen is het pas echt veilig om ermee naar buiten te komen als de maatschappij weet dat jij bestaat. En dat het heel normaal is om intersekse te zijn. Meer weten? Lees alle informatie op de pagina van de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit.
Kennisbijeenkomst
In het Wachterliedplantsoen is donderdag 23 mei van 16.00 tot 18.00 uur een kennisbijeenkomst waarin de Nederlandse organisatie voor seksediversiteit vertelt over intersekse. Wat is het precies en hoe zorgen we voor bekendheid? Aanmelden kan gratis via s.lamme@amsterdam.nl