Nieuwe duurzame bouwprojecten Bredius én de Houten Leeuw – Column Thomas Hermans, dagelijks bestuurder stadsdeel West

Duurzame huizen tijdens een woningscrisis bouwen? Het kan! Woningproject Bredius (middenhuur) in de Spaarndammerbuurt en de Houten Leeuw (starterswoningen van Stadgenoot) in de Kolenkitbuurt zijn hier het bewijs van. En ik ben enorm trots op deze beide ontwerpen, omdat ze naast de duurzame bouw ook nog eens qua architectuur goed in deze buurten van Amsterdam-West passen.

Op de Brediuslocatie komen 105 woningen in de vrije sector, waarvan 80 procent in het middensegment. De duurzame bouw van Bredius is uniek: het krijgt vanaf de plint een houten draagconstructie. Mede dankzij de toepassing van warmte-koude-opslag in de grond in combinatie met zonnepanelen op het dak zijn de woningen energieneutraal en is het project ‘Paris-Proof’. En er komt een groene binnentuin met een ‘tiny forest’, toegankelijk voor iedereen. Er komen zelfs voorzieningen voor insecten, vogels en vleermuizen.

Dit alles in de Spaarndammerbuurt, een van de bekendste buurten in Amsterdam vanwege haar pioniersrol in de sociale woningbouw. Denk maar aan het begin van de 20e eeuw, toen de buurt werd getransformeerd met moderne arbeiderswoningen, ontworpen door architecten van de Amsterdamse School zoals Michel de Klerk. Iedereen kent de geweldige iconische woonblokken wel, waaronder ‘Het Schip’, met hun opvallende baksteenarchitectuur. Deze buurt was een waar model voor stedelijke vernieuwing, met naast betaalbare woningen veel aandacht voor gemeenschapsvoorzieningen en groene ruimten, wat zorgde voor een sterk sociaal weefsel. Tot op de dag van vandaag staat de Spaarndammerbuurt bekend als bakermat van sociale woningbouw en inspiratiebron voor stedelijke ontwikkeling.

De Houten Leeuw in de Kolenkit is eveneens een bijzonder project; een gebouw met 53 studio’s voor jongeren, ook geheel duurzaam gebouwd. Vorige maand ging ik op bezoek vlak voordat de nieuwe bewoners introkken en het ziet er prachtig uit. Voor deze studio’s is grotendeels hout gebruikt. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen in Oostenrijk. Door hout in plaats van beton te gebruiken zorgt dit voor ruim 60 procent minder CO₂ uitstoot. Het grote voordeel van hout is dat het CO₂ kan opslaan én dat het gebouw volledig herbruikbaar is als een andere bestemming nodig is.

Twee prachtige projecten dus in stadsdeel West. Bredius heeft onlangs zelfs de Middenhuur Award 2024 gewonnen, de prijs voor het beste Middenhuur project in Nederland. Met name de grote woningen, ook geschikt voor gezinnen, waren doorslaggevend en onderscheidend. Op de begane grond van Bredius komt ruimte voor kleine bedrijven, buurtorganisaties, sport- en lifestyleactiviteiten en ateliers. Wit gebeitst hout, geel baksteen, rood beton en kozijnen in groen en rood bepalen straks het nieuwe gezicht aan de Zaanstraat. Beide projecten zijn al met al bijzondere toevoegingen voor stadsdeel West waarvan ik hoop dat de nieuwe bewoners er ontzettend fijn wonen.

DeWestkrant