Nieuw podium voor lhbtq+ gemeenschap in Nieuw-West

Stichting Prisma Groep. In het midden: directeur Isjed Ijaz Hussain (foto: Cheyenne, Prisma).
Hoogstins2024

Voor de programmareeks ‘Inclusief Nieuw-West’ werkt New Metropolis Nieuw-West samen met Stichting Prisma Groep. De aftrap is op woensdag 8 december. De makers willen een gezicht geven aan verhalen van biculturele en islamitische lhbtq+’ers.

Dat Nieuw-West een superdivers stadsdeel is, hoeven we je natuurlijk niet te vertellen. Maar voelen al die verschillende bewoners zich er ook veilig en kunnen ze echt meedoen? Deze vraag staat centraal in de nieuwe programmareeks ‘Inclusief Nieuw-West’ van New Metropolis Nieuw-West in Slotermeer, een dependance van Pakhuis de Zwijger. In de serie worden onderwerpen als inclusiviteit, veiligheid, racisme en intersectionaliteit in Nieuw-West besproken.

Stichting Prisma Groep
Bij het opzetten van deze reeks werkt Peter Both, programmamaker bij New Metropolis, nauw samen met Isjed Ijaz Hussain, directeur van Stichting Prisma Groep. Prisma zet zich in voor mensen met een biculturele en/of islamistische achtergrond die niet binnen de ‘standaard’ hokjes vallen wat betreft geslacht en/of seksuele voorkeur.

Derde sekse
Met haar achtergrond als Pakistaans-Nederlandse islamitische transvrouw sluit Isjed aan bij de doelgroepen waar de stichting mee werkt. In Pakistan worden transvrouwen van oudsher gezien als een derde sekse– noch man, noch vrouw. Volgens het soefisme, een mystieke stroming in de islam, is dat een verheven status; de soefi’s dichten hen hogere krachten toe. Tegelijkertijd hebben transgenders te vrezen voor extremisten, en de eer van de familie.

Buddyproject
De stichting die Isjed leidt, helpt de biculturele of islamitische lhbtq+-gemeenschap op verschillende manieren, zoals via een buddyproject. Hierbij worden lhbtq+-asielzoekers gekoppeld aan een maatje dat hen ondersteunt bij het realiseren van ‘een zelfredzaam bestaan’.

Bijeenkomst in Osdorp
Hoe hebben de twee organisaties elkaar eigenlijk gevonden? Peter: “In New Metropolis Nieuw-West maakten we onlangs een programma over jezelf kunnen zijn. Toen hadden we een mooi gesprek met veel queer personen, maar die waren vrijwel allemaal wit. Voor ons was dat een moment om te denken: dit kan anders. We hebben toen de Stichting Prisma Groep benaderd en zijn naar een van hun bijeenkomsten geweest. Dat was in De Serre in Osdorp. Hier zagen we onder meer vluchtelingen en transpersonen door elkaar zitten en met elkaar connecten. We besloten om onze krachten te bundelen en op die manier actuele thema’s te bespreken.”

Gezicht aan verhalen
De programmamakers hopen ‘mooie bijeenkomsten te organiseren die aan een breder publiek laten zien wat er zich allemaal Nieuw-West afspeelt’. Daarnaast willen ze ook tonen ‘dat er veel mensen zijn die door hun identiteit(en) worden gediscrimineerd’. Peter: “Ik vind het belangrijk dat er een gezicht wordt gegeven aan deze verhalen.”

De aftrap
Aan de programmareeks doen onder anderen Kaneesha Nadal, non-binair persoon en activist voor de biculturele lhbtq+-gemeenschap, en Inaya Zarakhel, transvrouw, ex-vluchteling en activiste, mee. De aftrap van de reeks is op 8 december om 19.00 uur. Onderwerpen als inclusiviteit, veiligheid, racisme en intersectionaliteit in Nieuw-West zullen dan de revue passeren. In verband met de coronabeperkingen wordt dit programma via een livecast uitgezonden. Het programma is gratis, maar je moet wel van tevoren reserveren.

Niet praten over, maar mét
De eerste sessie is bedoeld als ‘ophaalmoment’. De makers kunnen dan voelen wat er leeft binnen de doelgroep en daar vervolgens hun programma op inrichten. Voor 2022 staan er nog zeker vier bijeenkomsten op de agenda. “Hopelijk snel weer met fysiek publiek”, zegt Peter. In ieder geval staat één ding als een paal boven water: “De thema’s die in deze reeks aan de orde komen, bespreken we met de mensen die hier het meest mee te maken hebben. We praten niet over, maar mét.”

DeWestkrant