De Bos en Lommermarkt is verplaatst naar de ventweg langs de Bos en Lommerweg. Zaterdag was de officiële opening. Ondanks de kou en de regen trok de markt flink wat bezoekers. Verslaggever Arjan peilde de stemming.
Twee dames die op de hoek van de Egidiusstraat met elkaar staan te kletsen zijn het roerend met elkaar eens: de markt is gezellig en vrolijkt de buurt op. Bovendien is de markt goed bereikbaar en ‘niet zo weggestopt’. “Deze reuring is goed voor de buurt”, zegt een van hen.
Jeffrey de Vries, eigenaar van dierenspeciaalzaak Cinderella, is minder positief: “De ventweg is niet geschikt als locatie voor de markt. Er zijn veel betere locaties te bedenken. Hier geeft de markt veel overlast. De straat wordt afgezet en mijn winkel is onbereikbaar. Alles is in dienst van de marktkooplieden gesteld. Ondernemers, marktkooplieden, bewoners; velen zijn er niet blij mee. Ook heeft de gemeente verzuimd om bijvoorbeeld de wijkagent en veiligheidscoördinator bij het geheel te betrekken.”
Jeffrey is niet zozeer tegen de markt, als wel tegen de manier waarop de locatie is gekozen. Hij is vooral ontevreden over de informatievoorziening en de ‘tunnelvisie’ van de gemeente, die volgens hem alleen maar aan de markt denkt. Dat grieft hem.
Edwina Pieroelie woont in de Trouringhstraat, een van de zijstraten van de ventweg. Ze is het met Jeffrey eens en geeft aan nooit bewonersbrieven te hebben ontvangen over de locatie van de markt: “Ik heb de gebiedsmakelaar gesproken. Die gaf aan dat er wel bewonersbrieven zijn verstuurd, maar dat er misschien iets verkeerd was gegaan. Beetje vaag verhaal, twee dagen later lag er vervolgens wel weer een brief met informatie op de mat.”
Edwina vervolgt: “Het is allemaal heel leuk hoor, zo’n markt, maar om een hele ventweg af te zetten terwijl er twee prachtige pleinen zijn met meer dan genoeg ruimte is jammer. Ik heb het dan vooral over het Bos en Lommerplein en het Gulden Winckelplantsoen.” Toch ziet ze ook de voordelen van deze locatie: “Ik ben van nature nogal lui en deze plek nodigt wel weer uit om naar de markt te gaan; je rolt de straat uit en je bent er.”
Buurtbewoonster Leonie Gunther is duidelijk over de plek waar de markt tot januari van dit jaar stond. “Idioot, dat uitgestorven plein boven! Breng de markt maar lekker terug daar.” Dat ‘lege dode plein’. Ze vindt het ‘gewoon raar’. Toch is ze redelijk enthousiast over de nieuwe locatie: “De markt langs de weg is best wel leuk.”
Omdat de markt zaterdag voor het eerst officieel open is, deelt Melanie van der Horst, dagelijks bestuurder stadsdeel West, taartjes uit. “Er zijn al veel mensen op de markt ondanks de kou. De sfeer zit er goed in. De ondernemers hebben er veel zin in. Bewoners zijn nieuwsgierig en komen even aanlopen: ‘Ik hoorde dat nu de markt open is’.”
Turkse dames verdringen zich voor een stoffenkraam. Mimoun van de groentekraam is in zijn nopjes met de nieuwe plek. “Het is een goede en mooie plek. Maar je gaat straks pas zien of het werkt.” Aan de boontjes zal het niet liggen. Die zijn in de aanbieding en liggen er mooi bij.
“Zoals het nu gaat, ook met onze auto’s achter de kramen, ben ik heel tevreden over deze plek. Ik ben blij dat we hier kunnen staan”, zegt John Laurens, die met ‘partijhandel’ staat; alles wat de Action verkoopt, verkoopt hij ook. “De klandizie is vrij rap terug. Als de buurt verbeteringen aandraagt, moeten we het daar met elkaar over hebben.”
De dames van de hoofddoekjeskraam vinden de nieuwe plek gevaarlijk: “Moeders raken hun kinderen kwijt. Ze kunnen namelijk zo de weg op lopen. Op het plein was dat niet het geval. Daar konden kinderen spelen. Hier hou ik echt mijn hart vast. Heel veel mensen raken hun kinderen kwijt. Elke dag!”
Twee handhavers lopen over de markt om te kijken wat er leeft onder bewoners en bezoekers van de markt. “We noteren klachten en we hebben contact met de politie. Tot nu toe veel positieve berichten gehoord, alleen wat klachten van bewoners die hinder ondervinden van achteruitrijdend verkeer. Maar dat heb je in het begin altijd”, zegt handhaver Mo.
De marktkoopman die geurtjes uit het hogere segment verkoopt: “Wij hebben altijd op het plein gestaan en we zijn blij dat hier mogen staan. Ik miste toch nog een stuk omzet tussen de Westerstraat en Plein ’40-’45. Dat ligt hier. Ik hoop dat we dat weer terug kunnen krijgen. Zou wel welkom zijn na zo’n rommelig jaar.”
De loempiaverkoopster is dolblij dat ze weer hier mag staan. “Iedereen op de markt is toch gezellig? Drukte en lawaai. Deze markt hier is beter. Ik ben zo blij!”
Uit onderzoek van de gemeente bleek dat de buurt een meer divers aanbod wenste. Vandaag staat Cannoli hier voor het eerst. De eigenaar wacht voorzichtig af. Het loopt nog geen storm bij zijn kraam met rechtstreeks uit Italië geïmporteerd gebak.
Een andere nieuwkomer: de kaasboer. “Een nieuwe markt moet je altijd eerst even aanvoelen. Hoe werkt het hier? Wat moeten we meenemen en wat bieden we aan? We hebben leuke reacties gekregen. Mensen zijn positief. Wij vinden het ook fijn om hier te staan. Een nieuwe markt is altijd leuk. Een beetje spannend maar leuk. Een bewoner die nog niet zo lang in Bos en Lommer woont, komt erbij staan: “Hoe lang staat deze kraam hier dan? Ik wist niet dat er hier markt was.” De kaasboer: “We staan hier op woensdag en zaterdag.” De kersverse buurtbewoner denkt dat de markt goed is voor de buurt. “De markt is toch de plek waar alle culturen bij elkaar komen en waar iedereen wat kan eten.” De bewoner oppert en passant het idee van tafeltjes waar iedereen staand wat kan eten.
Notenkraam The Nuthouse is ook nieuw op de markt. “Een notenkraam hoort er sowieso bij”, zegt de notenboer. “Wij hebben op de Albert Cuyp gestaan. Daar zijn we weg. We richten ons nu op deze markt. Tot nu toe hebben we goede reacties uit de buurt gehad. Van tevoren hoorden we dat er veel mensen tegen waren. Die heb ik vandaag nog niet gehoord.” Een bewoonster merkt op: “Die vorige markt op het plein was niet veel soeps. Hoewel ik daar wel fruit haalde omdat het zo goedkoop was. Maar nu met een notenboer en kaas en zo is het een échte markt.”