Natuurwijn is in trek. Toonaangevende restaurants schenken het en het aantal natuurwijnwinkels groeit. Twee natuurwijnwinkeliers in Amsterdam-West verklaren de populariteit aan Gonnie Spijkstra, maar zijn ook kritisch: “Ik breng tegenwoordig met minder tromgeroffel dat ik natuurwijn verkoop.”
Toen Michiel ter Heide achttien jaar geleden begon met Vleck in Oud-West, waren er in Nederland maar drie wijnwinkels gespecialiseerd in natuurwijn. Nu zijn het er ‘zo zestig tot tachtig’. “Vooral in de grote steden is er vraag naar”, ziet ook Bruno Levi Della Vida, importeur en eigenaar van natuurwijnwinkel Angolo Vinoso in Westerpark.
In West is er voldoende aanbod van wijn die op een zo natuurlijk mogelijke manier wordt gemaakt. Liefhebbers kunnen terecht bij Levain et Le Vin, Rebel Wines, Tropo Giovane, A Sense of Place en Bureau Wijn – en daarmee is de lijst vast niet compleet.
Hippe tenten
De populariteit komt doordat beeldbepalende restaurants de wijnen op de kaart zetten, denkt Levi Della Vida. In Amsterdam waren Choux en Bak pioniers. Deze restaurants staan bekend om duurzaamheid en focus op groente. “Jonge mensen zijn natuurwijn gaan drinken in hippe tenten.”
Ter Heide ziet hetzelfde bewustzijn bij zijn klanten. “Het idee is: met natuurwijn zorg ik goed voor de wereld.” Beide winkeleigenaren verkopen uitsluitend natuurwijn: wijn gemaakt met zo weinig mogelijk ‘interventie’. Druiven worden niet bespoten met pesticiden en de makers voegen liefst geen chemische stoffen toe.
Aparte smaken
“Je kunt natuurwijn heel creatief met eten combineren”, zegt Levi Della Vita. “De smaak van natuurwijn is afhankelijk van de bodem, het weer en de gisten in de kelder. Elke variabele zorgt weer voor een heel andere wijn. Bij conventionele wijn trek je die verschillen recht met smaakstoffen”. Door de bredere variatie in smaak is natuurwijn interessanter, vinden beide wijnhandelaren.
Het natuurlijke gistingsproces zorgt soms voor vrij aparte smaken. Zoals natuurwijn met te veel azijnzuur of de variant die smaakt naar ‘paardenstal’. Levi Della Vida vindt wijn met stalsmaak lekker. “Technisch gezien is het een foutje, maar je kunt het ook zien als een eigenschap. Echte fouten komen de laatste jaren steeds minder voor.”
Hoofdpijn
Hij merkt bovendien dat hij minder ‘ziek’ wordt van natuurwijn. “Voordat ik natuurwijn ontdekte, kon ik geen witte wijn drinken.” In witte wijn zit de meeste sulfiet, meer dan in rode wijn. Dit conserveringsmiddel kan voor hoofdpijn zorgen. Aan natuurwijn wordt zo weinig mogelijk of helemaal geen sulfiet toegevoegd.
De populariteit van natuurwijn vindt Levi Della Vita ‘dubbel’. “De aandacht helpt natuurlijk bij de verkoop. Maar ik zou liever zien dat mensen het drinken omdat het lekkerder smaakt en niet omdat het in de mode is. Maar hopelijk merken ze vanzelf dat het gewoon fijne wijn is.”
Minder tromgeroffel
Ter Heide is het met hem eens. “Natuurwijn is inmiddels een statussymbool. Ik breng tegenwoordig met minder tromgeroffel dat ik natuurwijn verkoop. De obsessie met zo schoon mogelijke wijnen slaat soms wat door. Purisme is leuk, maar het moet niet ten koste gaan van lekkere wijn. Je moet eigenlijk niet doorhebben dat je natuurwijn drinkt.”
Allebei denken ze dat de groei van natuurwijn zal gaan afvlakken. “Natuurwijn is bewerkelijker om te maken en daardoor duurder. Het is een luxeproduct.” Ter Heide is ervan overtuigd dat natuurwijn blijft. “Natuurwijn is beter voor de mens en voor het milieu.” Levi Della Vida vindt dat ook. “Als je eenmaal natuurwijn drinkt, is het moeilijk om terug te gaan.”
Weten wat er in je wijn zit? Check het etiket!
Levi Della Vida wijst op deze EU-regel: voor wijnen geproduceerd na 8 december 2023 is het verplicht om de ingrediënten op het etiket te zetten. Bij natuurwijn zijn producenten snel klaar: die bevat druiven en een minimale hoeveelheid sulfiet, of zelfs geen enkele toevoeging. Bij conventionele wijnen – waarin soms 100 ingrediënten zitten – is het etiket waarschijnlijk te klein en moet een QR-code leiden naar een online pagina waar alle toegevoegde stoffen vermeld staan.
door Gonnie Spijkstra
Is jou iets opgevallen in de buurt waar wij in kunnen duiken? Laat het ons weten via mail@westkrant.nl
![](https://www.dewestkrant.nl/wp-content/uploads/2025/02/ANGOLOVINOSO-1024x696.jpg)