Museum West: 17x kunst kijken in onze buurt

No Man's Art Gallery op de Willem de Zwijgerlaan. (Foto Richard Mooyman)
Hoogstins2024

Op straat, in restaurants, in galeries. In ons stadsdeel is zoveel kunst, dat Amsterdam-West wel één groot museum lijkt. Een greep uit het aanbod. 

BOS EN LOMMER
1. Maqam, Jan van Schaffelaarplantsoen 2
De Nederlandse portret- en documentairefotograaf Dana Lixenberg exposeerde over de hele wereld en liet van oktober 2023 tot en met 1 februari 2024 haar iconische foto van Tupac Shakur en The Notorious B.I.G. in dit culturele centrum zien. Deze expositie is nu de basis van een reeks spoken word-workshops in februari waarin de deelnemers werken aan een dichtbundel. Houd de agenda van Maqam vooral in de gaten. Dikke kans dat de medewerkers weer snel een spannende fototentoonstelling op poten zetten met hun collega’s van fotomuseum FOAM.

2. No Man’s Art Gallery, Willem de Zwijgerlaan 327
In deze kiosk kun je creaties van opkomende en meer ervaren internationale kunstenaars bewonderen. Tot en met 3 maart krijgt de Rotterdamse kunstenares Marilyn Sonneveld ruim baan voor haar expositie van olieverfschilderijen rond het thema Heat Wave. No Man’s Art is op kunstgebied niet alleen actief in Nederland, maar ook ver daarbuiten: Kaapstad, Mexico City, Teheran. Over de grenzen organiseren de eigenaren verschillende pop-up galeries. Oh ja, de ultra-coole ladies hebben ook nog een geliefd restaurant aan de Bos en Lommerweg. Wat je er zoal kunt eten, lees je hier.

3. Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191
Theater, muziek, comedy, storytelling, kunst. Deze culturele tempel is van alle markten thuis. Tot en met 3 maart kun je nog naar ‘Focus’ van schilder Minne de Groot De rode draad van deze expositie zijn de overeenkomsten tussen sporters en muzikanten.

4. The Villy, Bos en Lommerplein 302
In deze sympathieke huiskamer in de Kolenkitbuurt komen omwonenden een buurtkoffie halen en krijgen honden een koekje. Behalve dat je er fijn kunt werken en excellent kunt lunchen, valt er ook nog eens behoorlijk wat te zien. Sinds 8 februari is er namelijk een project gestart om lokale kunstenaars in de schijnwerpers te zetten. Iris van den Akker en Konstantin Sonnenkind hebben het spits afgebeten. De komende weken hangt hun werk aan de gekleurde muren. Na één tot twee maanden komt daar andere buurtkunst voor in de plaats.

DE BAARSJES
5. Attenoje, Jan van Galenstraat 161H
Deze nieuwkomer is een wijnwinkel en galerie ineen. Reken op natuurwijnen van kleinschalige wijnhuizen en op (grafische) kunstwerken die zijn geselecteerd door de eigenaren: Charlotte van den Brekel en Chris Dijkman, twee grafische vormgevers.

6. Galerie de Stoker, Witte de Withstraat 124
Op deze plek werken en exposeren vier kunstenaars: Bastiaan Meijer, Jeanette van Brummelen, Maroesja Lacunes en Saskia Lensink. Daarnaast geven zij andere kunstenaars de kans om hier hun werk te tonen. Tot en met 28 februari kun je nog naar de expositie van Fred Thoolen: ‘Monotheïsten’. Hij noemt dit ‘een serieuze, met relativerende humor besmette, beeldende beschouwing over de zakelijke onderneming die het geloof in het bestaan van één god is geworden’.

7. Salon West, Admiraal de Ruijterweg 9
Op dit adres vind je onder meer litho’s, etsen en fotografisch werk van vaste kunstenaars als Gaïd Ombre, Amstersam en Herman Stel. Behalve exposities van hun creaties zijn er regelmatig evenementen, workshops en gastexposities.

WESTERPARK
8. Fabrique des Lumières, Pazzanistraat 37
In deze fabriek wekt techniek het werk van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis tot leven, en krijgen bezoekers ‘een digitale ode van beeld en geluid’. Tot en met 25 februari kun je je er laven aan het werk van Dalí en Gaudí.

9. Hugo 23, Tweede Hugo de Grootstraat 23
De twee eigenaren, die actief zijn in de reclamewereld, hebben op dit adres een productiemaatschappij en een galerie. Mede-eigenaar David exposeert er schilderijen onder het pseudoniem ‘Staaf’. Daarnaast is er werk van anderen te zien, zoals van Ravian Derrière, beter bekend als ‘De Billenman’. Zijn sensuele creaties zijn nog tot en met 16 februari te zien.

10. Kunsttraject, onder meer Joan Melchior Kemperstraat (onderdoorgang)
Professor dr. Ivo van Vulpen bestudeert de allerkleinste deeltjes. Hij doet dat samen met dr. Andrea Garcia Alonso en duizenden collega’s uit de hele wereld. Op de foto’s van de expositie ‘Botsende deeltjes’ komen de botsende en splitsende elementaire deeltjes voorbij, net als de enorme apparaten die nodig zijn om ze te kunnen bestuderen. Behalve in deze ‘tunnel’ zijn de foto’s ook te zien in de vier etalages die bij het kunsttraject in de Staatsliedenbuurt zijn aangesloten, zoals op de nummers 10 en 16 van de Cliffordstraat.9.

11. Meterhuisje, Pazzanistraat 6
In dit miniatuurpandje op Westergas is altijd weer iets anders te beleven. De ene keer kun je er vintage kleding scoren, de andere keer is het net het snoephuisje van Hans en Grietje. Tot 24 februari fungeert het Meterhuisje als galerie voor het werk van Dilruba Tayfun, een in Ankara geboren kunstenares, ontwerper en storyteller die woont en werkt in Amsterdam. Tijdens haar expositie ‘Elaborations’ laat ze drie van haar schilderijen zien.

12. Museum ’t Schip, Oostzaanstraat 45
Honderd jaar na het overlijden van de wereldberoemde architect Michel de Klerk is er een tentoonstelling over hem in dit museum. Met de expositie Michel de Klerk, inspirator van de Amsterdamse School viert Het Schip zijn talent en enorme invloed. Zijn ‘arbeiderspaleizen’ Het Schip in de Spaarndammerbuurt en De Dageraad in Zuid zijn wereldberoemd. De tentoonstelling over ‘de Rembrandt onder de architecten’ is nog tot en met 1 september te zien.

OUD-WEST
13. De Hallen, De Passage
In de openbare ruimte van De Hallen kun je je het hele jaar door onderdompelen in kunst met een sociaal accent. Tot en met 29 februari staat ‘BORO x Mobiel: ik zie jou, wat zie jij’ op de agenda. Je kunt dan de resultaten zien van het project waarbij bewoners van De Baarsjes tot en met Osdorp samen hebben gewerkt aan een groot textielkunstwerk. Ze deden dit tijdens workshops die Boro x Atelier en het Van Eesteren Museum hadden georganiseerd. Ook leuk: een paar keer per jaar organiseert De Hallen een kunstmarkt. Houd de agenda in de gaten. 

14. Drie heertjes in gesprek, hoek van Ten Katestraat met Borgerstraat
De Onbekende Beeldhouwer is een kunstenaar die vanaf 1982 in Amsterdam meerdere beelden anoniem heeft geplaatst dan wel heeft laten plaatsen. Voorbeelden zijn De Violist in de Stopera, Boomzagertje in het Leidsebosje bij het Leidseplein én Drie heertjes in gesprek. Dit kunstwerk (1995) van ijzer en brons staat dicht bij de Kinkerstraat, op de hoek van de Ten Katestraat en Borgerstraat. Het gerucht ging dat de beelden waren gemaakt door, toen nog, koningin Beatrix. Inmiddels heeft de gemeente bekend gemaakt dat het gaat om een Amsterdammer die zijn brood verdient als medicus en in zijn vrije tijd kunstenaar is.

15. Galerie Beeldend Gesproken, Hannie Dankbaarpassage 23
Dit is dé plek waar professionele kunstenaars met psychische gezondheidsproblemen een podium vinden om hun werk aan de man te brengen. Kunst speelt voor de kunstenaars van deze galerie en kunstuitleen vaak een zeer belangrijke rol in het proces van herstellen uit mentale aandoeningen en om vervolgens hun geestelijke balans te behouden. In de galerie kun je nog tot en met eind maart ‘Woekertuin’ van Sarah Jonker te zien. In deze installatie toont zij de diepste hoeken van haar gedachten. De collectie van de kunstuitleen bevat zo’n 2.000 kunstwerken van 130 kunstenaars. Nieuwsgierig? Kijk dan hier.

14. I Love Illustration Gallery, Hannie Dankbaarpassage 5
Het bedrijf van Anneke Krull is gespecialiseerd in illustraties van mode en stijl, en is daar uniek in. “In Europa zijn we de enige die dat doen.” Vorig jaar had ze een expositie over het werk van mode-illustrator Piet Paris, waarmee ze de Amerikaanse Vogue haalde. Tot met 11 februari kun je tijdens de tentoonstelling ‘Relabeled’ van Mylo Freeman ontdekken hoe de illustratrice en kinderboekenschrijfster de rol van de zwarte vrouw als model, ontwerper en influencer ziet. Van 1 tot met 10 maart krijgt het werk van Charlotte Greeven ruim baan in de tentoonstelling ‘Chromic Couture’, de eerste expositie van deze Amsterdamse kunstenares en mode-illustratrice.

16. WG Kunst,
Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 2
WG Kunst fungeert als atelier en expositieruimte. Tot 11 februari is de expositie ‘Kunst is bruin’  van Chiel Veffer te zien: schilderijen, tekeningen, assemblages, objecten, collages. Hij heeft deze creaties gemaakt onder het motto ‘kunst is het zoeken naar het antwoord op een vraag die je vergeten bent’. Check geregeld de agenda om te zien welke exposities er daarna komen.

17. Zo Mooij Art Gallery, J.P. Heijestraat 164H
Midden in deze levendige straat kun je werk kopen van onder anderen grafisch kunstenaar M.C. Escher en sportfotograaf Bob Friedländer. De Ajax-foto’s van de laatste waren tot 4 februari in deze galerie te zien. Houd de agena in de gaten om te kijken wat er op de volgende tentoonstelling te zien zal zijn.

Werk van Iris van den Akker in The Villy. (Foto Patricia Jacob)
Kunsttraject, Ivo van Vulpen. (Foto Patricia Jacob).
DeWestkrant