In de Molukse kerk in Nieuw-West hoorde Patricia voor het eerst Jessica Manuputty. Ze was zwaar onder de indruk van haar stem. Op dinsdag 28 maart kun je zelf horen waarom. De zangeres zal dan bij Podium Mozaïek de melancholieke eilandliedjes van haar tweede solo-album zingen.
Als je Jessica Manuputty hoort zingen, weet je niet wat je hoort. Loepzuiver zing ze, gevoelig en warm. Eerder schreef ik dit artikel over haar en noemde ik haar een Molukse engel. Ze was toen geland in Slotermeer, maar binnenkort zweeft ze richting West. 28 maart staat ze in Bos en Lommer, op de bühne van Podium Mozaïek. Jessica viert dan de release van haar tweede solo-album, Toma Terus, en zal met haar band de melancholieke eilandliedjes die erop staan live ten gehore brengen.
Heimweeliedjes
Lagu-lagu heten die songs, Molukse traditionele liedjes. Voor het tijdschrift Moesson interviewde ik haar nadat ze net in de studio was geweest voor haar tweede solo-album. “Als je opgroeit in een Moluks gezin zijn lagu-lagu iets heel vanzelfsprekends”, vertelde ze. “Of het nou een verjaardag, begrafenis of trouwerij is: de muziek wordt altijd gespeeld en als kind leer je zodra je kunt praten, mee te zingen.”
Bijzondere geschiedenis
Ze vertelde me dat de songs heel vrolijk kunnen zijn, maar dat het vooral liedjes zijn waar de heimwee naar de Molukken vanaf spat. “De muziek vertelt ons verhaal en helpt ons al generaties lang onze bijzondere geschiedenis te begrijpen en verdragen.” Jessica koestert de liedjes die ze van haar familie heeft geleerd en wil ze doorgeven. Daarom bracht ze in 2017 haar eerste soloplaat met dit repertoire uit, waaronder dit nummer.
Inspiratiebron
Haar optreden op 28 maart draait om de liedjes van het album Toma Terus. Wat de titel betekent? “Het is oorspronkelijk een Molukse roeierskreet die ‘vooruit’ betekent. Voor mij staat het ook voor veerkracht en doorzettingsvermogen. Al heb je het moeilijk, ga door en geef niet op. Ik heb dit geleerd van mijn grootouders. Zij stonden voor enorme uitdagingen in het leven en hebben desondanks hun gezin een beter leven kunnen geven. Ze zijn een grote inspiratiebron voor mij.”
Aftrap tournee
Bij haar optreden zal ze tussen de liedjes door vertellen over haar grootouders, hoe ze de lagu-lagu van hen leerde en wat deze liedjes voor haar betekenen. Ze neemt je mee naar het eiland waar haar grootouders geboren zijn en waar ze na hun gedwongen vertrek naar bleef verlangen. Reken op ‘een intieme voorstelling over heimwee, veerkracht, het zoeken naar je identiteit en de verbinding met je roots’. Het optreden in West is de aftrap van haar tournee, waarbij ze onder meer Rotterdam en Utrecht aandoet.
Jett Rebel
Voordat Jessica debuteerde als soliste, had ze al flink wat meters gemaakt in de muziekscene. Jessica is aan het Utrechtse conservatorium opgeleid tot jazz-zangeres. Na haar afstuderen, maakte ze als zangeres naam in de Nederlandse jazz- soul- en popmuziek en speelde ze onder anderen met Jett Rebel, Barry Hay en het Metropole Orkest. Ze stond in clubs als Paradiso en op festivals als Pinkpop, Lowlands, North Sea Jazz en Sziget.
Gunung Batu
Ikzelf heb Jessica ontdekt tijdens de afscheidsdienst voor mijn oud-collega Urtha. In Gunung Batu, de Moluks Evangelische Kerk in Slotermeer, zong ze toen Sudah Berlayar, een traditioneel Moluks liedje. Het was voor de eerste keer dat ik in deze kerk kwam. Op 20 maart bestaat de kerkgemeenschap 30 jaar. In het kader van deze mijlpaal zijn er verschillende activiteiten georganiseerd, zoals een feestavond op 25 maart met live-muziek, een interactieve quiz en loterij. “Ons jubileum is voor iedereen – jong en oud. Wie wil komen, is van harte welkom”, zegt een woordvoerder van de kerk. “Tijdens het jubileum staan we stil bij en vieren we dat we 30 jaar in opbouw zijn. Verbinden hoort daarbij.”