Molenterrein De Otter gaat energie opwekken uit water Kostverlorenvaart

Molen De Otter. (Foto Jan-Jaap Hubeek)
Hoogstins2024

De Kostverlorenvaart gaat dienen als energiebron voor molenterrein De Otter. Met behulp van aquathermie wordt straks warmte onttrokken uit het water en omgezet in bruikbare energie. Het gaat om een ‘baanbrekende stap richting duurzaamheid’, aldus eigenaar Houthandel G.T. van der Bijl van het terrein met de houtzaagmolen uit 1631 in Amsterdam-West.

De innovatieve technologie gebruikt water dat langs de kademuur stroomt om energie op te wekken. Het gaat om een pilot die mogelijk wordt gemaakt in samenwerking met onder meer De Groene Grachten, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente. De installatie wordt eind 2024 in gebruik genomen, tegelijk met de oplevering van de gerestaureerde en verduurzaamde droogloodsen. 

Voortrekkersrol
“We zijn enorm trots dat we een voortrekkersrol kunnen spelen in de transitie naar duurzame energieopwekking,” aldus Guido Mensink, directeur en mede-eigenaar van G.T. van der Bijl. “De toepassing van aquathermie sluit naadloos aan bij onze visie om deze historische erfgoedlocatie te moderniseren en toekomstbestendig te maken zonder het unieke karakter te verliezen. Wij doen er alles aan om de oudste paltrokmolen weer permanent te laten draaien en openbaar toegankelijk te maken voor huidige en toekomstige generaties.”

Verduurzamen
“Molenterrein De Otter is een heel mooi voorbeeld van een integrale, duurzame gebiedsaanpak”, stelt Suze Gehem, medeoprichter van De Groene Grachten en expert op het gebied van verduurzaming van monumenten en historische gebieden. “Zon, wind en nu ook het water worden als energiebronnen benut. De droogloodsen werden gerestaureerd met hout uit Nederland, de wc’s worden straks doorgespoeld met regenwater en 40.000 bijen hebben hun nieuwe onderkomen gevonden. Als verduurzamen hier kan, dan kan het overal.” 

In de droogloodsen van De Otter komen straks een museum, een restaurant en zes hotelkamers, zo is de bedoeling.

Werkzaamheden aan de installatie voor aquathermie. (Foto Sander van Wettum)
DeWestkrant