Zijn recensies konden restaurants maken en breken. “Ik bén niet arrogant. Ik ben pedant. Dat is heel wat anders”, is een uitspraak van de bekende en gevreesde culinair recensent Johannes van Dam. Tot zijn dood in 2013 schreef hij wekelijks zijn rubriek Proefwerk in dagblad Het Parool. Theatergroep Toetssteen werkt aan de voorstelling Proefwerk over Van Dam die zal worden opgevoerd in het Amsterdams Theaterhuis op het WG-terrein.
Als Van Dam met zijn gleufhoed en mantel een Amsterdams restaurant binnenkomt klinkt er vaak een kreet in de keuken, volgens Toetssteen. “Zijn recensies maken en breken restaurants. Hoger dan een 8? Dan zit de zaak wekenlang vol. Maar een 6 of zelfs nog lager…” Hij had een enorme kennis over eten. Van Dam omringde zich in zijn appartementje op het Spui met tienduizenden kookboeken.
Wie was hij, waar komt zijn passie vandaan en wat is zijn grootste angst? Schrijvers Roos Schlikker en Erris van Ginkel gaan daarnaar op zoek in Proefwerk. Met deze ‘dramatische en komische’ voorstelling wil Toetssteen een monumentje oprichten voor Van Dam. “Een moeilijke man met een missie, een beladen verleden en een enorm smaakgeheugen”. Op 11 april is de première in het Amsterdams Theaterhuis, Marius van Bouwdijk Bastiaansestraat 54.